5. května 2024

Vanilkový koláč s krémem



Jestli hledáte naprosto famózní koláč s minimem surovin, ale zato plnou chutí, už nehledejte. Nadýchaný vanilkový korpus, na něm svěží šlehačka z tohoto dezertu dělají univerzální sladkou tečku, kterou využijete jako zakončení slavnostního oběda, sladkost jen tak na chuť nebo třeba jako dort pro oslavence. Důležitou součást receptu tvoří ocet, bez něj by korpus nebyl tak nadýchaný, já jsem použila Bílý vinný ocet z Bzence. A navíc pokud smetanu zaměníte za ztuhlou část kokosového mléka, vznikne veganská verze, kterou jen tak někdo nepohrdne. 



forma 25x35cm

korpus

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce Bílého vinného Bzeneckého octa
  • lžička vanilkového extraktu
  • hrnek vody

krém a dohotovení

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • cukrové zdobení

  1. Do mísy nasypu mouku společně s cukrem, přidám jedlou sodu, olej ocet, vanilkový extrakt a vodu a společně prošlehám v hladké těsto.
  2. Plech vyložím pečícím papírem a těsto do něj naliju.
  3. Peču dozlatova v troubě předehřáté na 180°C 25-30 minut, hotový korpus poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a ta z něj vyjde čistá.
  4. Smetanu promíchám s moučkovým cukrem a ušlehám tuhou šlehačku. Tu rovnoměrně rozetřu na zchladlý korpus a před podáváním posypu cukrovým zdobením. Servíruju.

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)