5. března 2024

Barevná zeleninová palačinka v asijském stylu



Asijská kuchyně na všechny způsoby je můj oblíbenec. Určitě budete znát korejské palačinky z jarních cibulek, recept na mou verzi tady na blogu někde najdete taky. Dnes jsem ale připravila takovou línou verzi s použitím různé zeleniny, spotřebujete do nich i třeba už unavenou, ne v té nejlepší kondici. Jde o línou verzi, protože se peče jedna velká palačinka místo menších, a potom se krájí na jednotlivá sousta. Navíc ji můžete upéct i v troubě a to už je potom úplně bez práce. K tomu mám i dvě verze těsta, jedno je klasické z mouky, druhé používá jako základ červenou čočku, takže bude zase o něco výživnější. Nejvíc je ale omáčka k namáčení, bez ní jde o poměrně mdlé jídlo, dodá tomu prostě šmrnc a chuť, pro kterou se k těmhle palačinkám budete vracet stále dokola. Fakt!



2 porce/palačinky

verze s čočkou - pečená v troubě

  • 150g červené čočky
  • 2dcl vody
  • 200g fialového nebo bílého zelí
  • 50g mrkve
  • 50g jarní cibulky
  • lžíce oleje

verze s moukou - smažená

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • voda
  • 200g fialového nebo bílého zelí
  • 50g mrkve
  • 50g jarní cibulky
  • olej

omáčka

  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje

  1. Na verzi s čočkou zaliju čočku vodou a nechám nasáknout alespoň 3-4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom čočku i s vodou dám do mixéru a na vyšší otáčky rozmixuju na hladké těsto.
  2. Do těsta přidám olej, na proužky nakrájené zelí, mrkev a jarní cibulky a umíchám.
  3. Směs rozdělím na dvě "placky" na plech s pečícím papírem a peču na 200°C dozlatova asi 20 minut.
  4. Na verzi s moukou promíchám mouku s trochou vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto. Do něj vmíchám zeleninu na tenké proužky
  5. Na pánev naliju trochu oleje, rozpálím a polovinu směsi rovnoměrně "uplácám" na placku, kterou opeču z obou stran dozlatova.
  6. Na omáčku k namáčení promíchám všechny zbylé suroviny a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)