19. února 2024

Francouzské kuřecí na zelenině



Jídla z jednoho hrnce mám velice ráda, protože i když nejsou na přípravu příliš náročná, výsledek je bezkonkurenční, pečení navíc dovolí ultimátní propojení chutí, a tak třeba i obyčejná kořenová zelenina nakonec chutná jako něco speciálního. Použití množství octa v dnešním receptu se nemusíte bát, díky němu zůstane kuřecí maso obzvlášť šťavnaté a měkkoučké, kyselost během pečení lehce zesládne, i když jídlo díky tomu zůstane příjemně pikantní. Inspiraci francouzskou kuchyní v sobě nezapře, určitě ho vyzkoušejte třeba na oběd přes víkend, nebudete litovat.



4-5 porcí

  • 1kg kuřecích stehen (horní a spodní zvlášť)
  • 20g másla
  • cibule
  • česnek
  • 800g směs zeleniny na drobné kostičky (mrkev, celer, petržel)
  • špetka chilli
  • 80g rajčatového protlaku
  • 2dcl červeného vinného Bzeneckého octa
  • 3-4 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petržel

  1. Kuřecí maso osolím a opepřím ze všech stran a na másle opeču v hlubokém kastrolu ze všech stran. Takto připravené maso vyndám a dám stranou.
  2. Ve výpeku z masa nechám zpěnit nasekanou cibuli a česnek, přidám kořenovou zeleninu a společně opékám dozlatova, na závěr vmíchám protlak a chilli a nechám probublat.
  3. Maso vrátím k zelenině, zaliju octem, doliju vodou, aby vše bylo ponořené, osolím, přidám bobkový list a dám péct přikryté pokličkou do trouby předehřáté na 200°C na asi 40 minut.
  4. Potom odklopím a dopékám dozlatova asi dalších 20 minut. Servíruju nejlépe s širokými těstovinami posypané nasekanou petrželí.
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)