Makové linecké by mi tu v rámci série "Tisíc podob lineckého" nemělo chybět, je totiž poměrně efektní na pohled a zajímavé na chuť, takže určitě bude zajímavým ozvláštněním mezi klasikou na vánočním stole. Slepit ho můžete u nás ne úplně typickým svěžím citrónovým krémem, který si vyrobíte (recept najdete dole), ale pokud jsou vám bližší české chutě, s klidem použijte povidla, která se k máku hodí víc než dobře. Je to jen na vás.
1 dávka
- 300g mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 1 vejce
- lžička citronové šťávy
- 3 lžíce nemletého máku
krém
- 2 žloutky
- 40 ml citronové šťávy
- 40 g cukru krupice
- 30 g másla
- Do mísy nasypu mouku, přidám máslo pokojové teploty, cukr, vejce, citronovou šťávu a mák.
- Pomocí hnětače uhnětu hladké těsto a takto připravené ho zabalím a nechám v lednici minimálně hodinu ztuhnout.
- Těsto potom na pomoučené ploše vyválím na tloušťku max půl centimetru a vykrájím z něj tvary podle nálady. Ty přendám na plech vyložený pečícím papírem a peču asi 15 minut, hotové je nechám vychladnout.
- Na krém společně prošlehám vejce, citronovou šťávu a cukr a za stálého šlehání nechám ve vodní lázni zhoustnout na kaši.
- Krém nechám lehce zchladnout, a potom do něj zašlehám máslo. Když krém zcela vychladne, lze s ním slepit jednotlivé části cukroví, které před servírováním skladuju v chladu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)