11. prosince 2023

Makové linecké s citrónovým krémem



Makové linecké by mi tu v rámci série "Tisíc podob lineckého" nemělo chybět, je totiž poměrně efektní na pohled a zajímavé na chuť, takže určitě bude zajímavým ozvláštněním mezi klasikou na vánočním stole. Slepit ho můžete u nás ne úplně typickým svěžím citrónovým krémem, který si vyrobíte (recept najdete dole), ale pokud jsou vám bližší české chutě, s klidem použijte povidla, která se k máku hodí víc než dobře. Je to jen na vás.



1 dávka

  • 300g mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce nemletého máku

krém

  • 2 žloutky
  • 40 ml citronové šťávy
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g másla
  1. Do mísy nasypu mouku, přidám máslo pokojové teploty, cukr, vejce, citronovou šťávu a mák.
  2. Pomocí hnětače uhnětu hladké těsto a takto připravené ho zabalím a nechám v lednici minimálně hodinu ztuhnout.
  3. Těsto potom na pomoučené ploše vyválím na tloušťku max půl centimetru a vykrájím z něj tvary podle nálady. Ty přendám na plech vyložený pečícím papírem a peču asi 15 minut, hotové je nechám vychladnout.
  4. Na krém společně prošlehám vejce, citronovou šťávu a cukr a za stálého šlehání nechám ve vodní lázni zhoustnout na kaši.
  5. Krém nechám lehce zchladnout, a potom do něj zašlehám máslo. Když krém zcela vychladne, lze s ním slepit jednotlivé části cukroví, které před servírováním skladuju v chladu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)