Linecké je velice variabilní těsto, připravit jej lze snad na tisíc způsob a vždycky to bude zajímavá kombinace, ať už je slepované nebo ne, s čokoládou nebo třeba džemem. Zároveň třeba letos nemám úplně čas řešit různé druhy cukroví, a tak jsem přišla s nápadem na sérii z lineckého těsta. Letos se můžete těšit hned na tři variace a mým cílem je každý rok přidat další druhy, abyste si mohli připravit základní těsto a z něj potom dál tvořit jednotlivé druhy cukroví. Prvním receptem jsou tyhle tyčky, které jsou i pro ty, kteří neradi vykrajují tvary, protože tady si úplně v pohodě vystačíte s nožem...
1 dávka
- 300g mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 1 vejce
- lžička citronové šťávy
- 3 lžíce kakaa
- 40g čokolády + cca 60g na namáčení
- cukrové zdobení
- Do mísy nasypu mouku, přidám máslo pokojové teploty, cukr, vejce a citronovou šťávu.
- Pomocí hnětaču uhnětu hladké základní linecké těsto, do kterého potom ještě vešlehám kakao a rozpuštěnou čokoládu. Takto připravené těsto zabalím a nechám v lednici minimálně hodinu ztuhnout.
- Těsto potom na pomoučené ploše vyválím na tloušťku asi jeden centimetr a nakrájím z něj tyčky o velikosti cca 10x2cm. Tyčky přendám na plech vyložený pečícím papírem a peču asi 15 minut, hotové je nechám vychladnout.
- jednu nebo dvě tyčky dám po upečení stranou a rozdrobím je najemno.
- Každou tyčku z části namočím do čokolády a posypu sušenkovou drtí a cukrovým zdobením. Tyčky nechám zatuhnout a přendám do chladu, kde je skladuju před servírováním.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)