2. prosince 2023

Linecké tyčky v čokoládě



Linecké je velice variabilní těsto, připravit jej lze snad na tisíc způsob a vždycky to bude zajímavá kombinace, ať už je slepované nebo ne, s čokoládou nebo třeba džemem. Zároveň třeba letos nemám úplně čas řešit různé druhy cukroví, a tak jsem přišla s nápadem na sérii z lineckého těsta. Letos se můžete těšit hned na tři variace a mým cílem je každý rok přidat další druhy, abyste si mohli připravit základní těsto a z něj potom dál tvořit jednotlivé druhy cukroví. Prvním receptem jsou tyhle tyčky, které jsou i pro ty, kteří neradi vykrajují tvary, protože tady si úplně v pohodě vystačíte s nožem...



1 dávka

  • 300g mouky
  • 200g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce kakaa
  • 40g čokolády + cca 60g na namáčení
  • cukrové zdobení

  1. Do mísy nasypu mouku, přidám máslo pokojové teploty, cukr, vejce a citronovou šťávu.
  2. Pomocí hnětaču uhnětu hladké základní linecké těsto, do kterého potom ještě vešlehám kakao a rozpuštěnou čokoládu. Takto připravené těsto zabalím a nechám v lednici minimálně hodinu ztuhnout.
  3. Těsto potom na pomoučené ploše vyválím na tloušťku asi jeden centimetr a nakrájím z něj tyčky o velikosti cca 10x2cm. Tyčky přendám na plech vyložený pečícím papírem a peču asi 15 minut, hotové je nechám vychladnout.
  4. jednu nebo dvě tyčky dám po upečení stranou a rozdrobím je najemno.
  5. Každou tyčku z části namočím do čokolády a posypu sušenkovou drtí a cukrovým zdobením. Tyčky nechám zatuhnout a přendám do chladu, kde je skladuju před servírováním.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)