S příchodem chladných dní se u nás doma kromě šatníku proměňuje i jídelníček. Čerstvá zelenina lehce ustupuje tepelně upravené, přibývají teplé polévky, omáčky a s nimi najdete na našem stole i o trochu více tradiční česká jídla. Bůček sice není úplně častou surovinou, každopádně jsem se rozhodla ho vyzkoušet a připravila takovou variaci na klasiku, bůček se zelím. V tomto případě se maso peče se zelím dohromady a díky tomu chutě ještě lépe prolnou. Důležitý je ale nálev, díky kterému je celé jídlo opravdu vyladěné, maso křupavé a rozpadající se. Zkuste sami, nebudete litovat.
4 porce
- 800g vepřového bůčku
- 600g zelí
- velká cibule
nálev
- 20g soli
- 50g cukru
- 1,5 dcl Bzeneckého jablečného octa
- 2 bobkové listy
- Bůček nakrájím na jednotlivé porce a kůži ostrým nožem nakrojím na proužky.
- Na nálev promíchám sůl, cukr, Bzenecký jablečný ocet a bobkový list. Do nálevu vložím maso a nechám marinovat ideálně přes noc.
- Druhý den nakrouhám zelí na jemné proužky, cibuli na půlkolečka a oboje rovnoměrně rozložím naspod pekáče.
- Maso vyndám z marinády a položím ho kůží nahoru na zelí. Nálev naliju do pekáče a přikryté peču v předehřáté troubě na 180°C asi 2 hodiny, během pečení podle potřeby podlívám vodou. Potom maso odkryju a dopeču dokřupava dalších asi 30 minut. Ideální přílohou jsou knedlíky všeho druhu nebo také brambory.
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)