Sezóna zavařování je v plném proudu a to by bylo, abych taky nepřišla se svou troškou do mlýna. Ve spolupráci s milujemeocet.cz jsem připravila kořeněnou variaci na zelnou čalamádu, kterou využijete nejen přes zimu jako náhradu salátu, ale také jako vhodnou přílohu ke klasikám jako jsou francouzské brambory, zapečené těstoviny atp., i k lehčím jídlům v aktuální sezóně, jako třeba grilovaná masa. Je to chuťově o něco zajímavější než klasické okurky nebo řepa, zkuste.
cca 3 sklenice
- 150ml Kvasného lihového Bzeneckého octa
- 100ml oleje
- 100ml vody
- 100g cukru
- 30g soli
- 600g zelí
- 150g mrkve
- 150g salátové okurky
- snítka čerstvého koriandru
- ½ lžičky římského kmínu
- Nejprve si připravím nálev, na ten promíchám ocet, olej, vodu, cukr a sůl.
- Zelí nakrouhám na jemné proužky, mrkev na klínky a okurku na plátky.
- Zeleninu přendám do větší mísy, přidám nasekaný koriandr a hrubě podrcený římský kmín a rukama společně promačkám, aby mohla zelenina pustit šťávu.
- Vše nechám uležet alespoň hodinu, potom zeleninu upěchuju do sklenic, zaliju ji nálevem spolu s tekutinou, kterou pustila, a uzavřu.
- Steriluju potom v hrnci, na jehož dno jsem položila utěrku a vyskládané sklenice zalila do 2/3 vodou. Když voda začne vřít, nechám probublávat asi 20 minut, potom vyndám, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)