11. září 2023

Kořeněná zelná čalamáda



Sezóna zavařování je v plném proudu a to by bylo, abych taky nepřišla se svou troškou do mlýna. Ve spolupráci s milujemeocet.cz jsem připravila kořeněnou variaci na zelnou čalamádu, kterou využijete nejen přes zimu jako náhradu salátu, ale také jako vhodnou přílohu ke klasikám jako jsou francouzské brambory, zapečené těstoviny atp., i k lehčím jídlům v aktuální sezóně, jako třeba grilovaná masa. Je to chuťově o něco zajímavější než klasické okurky nebo řepa, zkuste.



cca 3 sklenice

  • 150ml Kvasného lihového Bzeneckého octa
  • 100ml oleje
  • 100ml vody
  • 100g cukru
  • 30g soli
  • 600g zelí
  • 150g mrkve
  • 150g salátové okurky
  • snítka čerstvého koriandru
  • ½ lžičky římského kmínu

  1. Nejprve si připravím nálev, na ten promíchám ocet, olej, vodu, cukr a sůl.
  2. Zelí nakrouhám na jemné proužky, mrkev na klínky a okurku na plátky.
  3. Zeleninu přendám do větší mísy, přidám nasekaný koriandr a hrubě podrcený římský kmín a rukama společně promačkám, aby mohla zelenina pustit šťávu.
  4. Vše nechám uležet alespoň hodinu, potom zeleninu upěchuju do sklenic, zaliju ji nálevem spolu s tekutinou, kterou pustila, a uzavřu. 
  5. Steriluju potom v hrnci, na jehož dno jsem položila utěrku a vyskládané sklenice zalila do 2/3 vodou. Když voda začne vřít, nechám probublávat asi 20 minut, potom vyndám, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)