3. května 2023

Salát z černé čočky a pečeného lilku



Že salát může být plnohodnotné jídlo, které zasytí? Určitě, může, jen záleží na správném složení. Dovolím si tvrdit, že dnešní salát právě takový je. Je z černé čočky a hlavní chuťovou složku v něm hraje pečený kořeněný lilek. Ten se dělá v troubě, takže ani nespolkne tolik oleje, jako kdyby se pekl na pánvi. Tenhle salát nedá moc práce a je opravdu vychucený, vyzkoušejte.



4 porce

  • cca 1/2kg lilku
  • 3 lžíce oleje + na zálivku
  • 3 lžíce citronové šťávy + na zálivku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • sůl
  • 2 hrnky vařené černé čočky, okapané
  • hrst cherry rajčat
  • hrst rukoly
  • 100g balkánského sýry nebo sýra feta
  • menší červená cibule

  1. Lilek nakrájím na malé kostičky (cca 2x2cm). V misce promíchám olej, citronovou šťávu, uzenou papriku a větší špetku soli a promíchám s lilkem.
  2. Ochucený lilek rozložím na plech s pečícím papírem a peču v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut dozlatova.
  3. Čočku dám do mísy s přepůlenými rajčaty, rukolou, rozdrobeným sýrem a na půlkolečka nakrájenou cibulí. Přidám lilek, promíchám a dochutím kapkou oleje, citronové šťávy a solí a ihned podávám. Pokud chci podávat později, rukolu vmíchám těsně před podáváním.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)