Jídla jako jsou tato opravdu miluji. Nemusíte nic moc složitého připravovat a výsledek je svěží, lehký a opravdu chutný... Prostě ideální jídlo na přípravu přes týden nebo když prostě nemáte zrovna čas nebo chuť stát u sporáku. Koření se nebojte, dohromady to funguje skvěle.
2 porce
na pečený lilek
- větší lilek
- lžička uzené papriky
- špetka skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce oleje
- sůl
na bulgur
- 1/2 hrnku bulguru
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- menší červená cibule
- hrst černých oliv
- hrst hladkolisté petržele
- sůl
dohotovení
- hustý jogurt
- sušený česnek, sůl
- Lilek rozkrojím a dužinu nožem naříznu do mřížky tak, abych neprořízla slupku.
- Rozříznutou plochu posypu uzenou paprikou, skořicí, zakápnu citronovou šťávou a olejem a nakonec vydatně osolím.
- Lilky přendám do zapékací misky, podliju trochou vody a peču v troubě předehřáté na 190°C asi 30 minut doměkka (délka pečení záleží na velikosti lilku, tak raději průběžně kontrolujte), během pečení alespoň jednou lilek přeliju tekutinou naspod zapékací misky.
- Osolený bulgur uvařím podle návodu na obalu, nechám pár minut odpočinout pod pokličkou a potom vidličkou promíchám, aby se zrna od sebe oddělila.
- Do zchladlého bulguru vmíchám najemno nasekanou cibuli, nakrájené olivy a petržel. Přidám olej, citronovou šťávu a kůru, osolím a promíchám.
- Pečený lilek servíruju s připraveným bulgurem a jogurtem promíchaným s česnekem a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)