Rýže je velmi variabilní surovina, kterou můžete od jednoduché přílohy připravit třeba i jako hlavní chod, dnešní recept na mexickou rýži je toho jasným příkladem. Toto tradiční jídlo Tex-Mex kuchyně lze připravit na mnoho způsobů, kombinace s fazolemi, čerstvým koriandrem a rozpečeným sýrem je ale obzvlášť vychucená. K naprosto dokonalé rýži mi dopomohla kombinace horkého vzduchu a páry v troubě Whirlpool, díky tomu je zapečená, ale přesto nadýchaná a měkká, prostě tak akorát. Navíc se v troubě peče skoro sama a to se mi při přípravě jídla pro rodinu opravdu hodí.
4-6 porcí
- 3 lžíce oleje
- cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky uzené papriky
- hrnek dlouhozrnné rýže
- 200g rajčatové passaty
- 2 hrnky vody/vývaru
- ½ hrnku mražené kukuřice
- konzerva černých fazolí, slitá
- sůl
- 200g strouhaného sýra (cheddar, gouda)
- avokádo
- hrst čerstvého koriandru
- limeta
- Do hrnce vhodného do trouby dám olej, nasekanou cibuli a česnek spolu s koriandrem a nechám zesklovatět. Přidám uzenou papriku, propláchnutou a okapanou rýži a za občasného míchání zvolna opékám 2-3 minuty.
- K rýži přidám passatu, vodu/vývar, kukuřici a fazole, osolím a promíchám. Rýži vložím do trouby, nastavím program „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a peču asi 45 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže je měkká.
- Upečenou rýži nadlehčím vidličkou, posypu sýrem, troubu přepnu na režim „Gril“ a zapékám dalších pět minut.
- Hotovou rýži podávám s plátky avokáda, čerstvým koriandrem a klínky limety k dochucení.
Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)