Kdysi kdesi jsem zahlédla veganskou variaci na uzeného lososa a okamžitě mě to zaujalo, takže přirozeně jsem recept někdy chtěla vyzkoušet. Konečně na to došlo a upřímně musím říct, že je to super! Samotná marinovaná mrkev úplně jako klasický uzený losos přesně nechutná, ale když ji přidáte kamkoliv, celkem byste ji chuťově za lososa i zaměnili. Za mě je to každopádně super zeleninová náplň do různých baget, na chlebíčky a tak podobně. Určitě jsem ji nedělala naposled.
1 dávka/cca 4 porce
- 4 mrkve, cca 300-350g
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce tekutého kouře nebo 1/2 lžičky uzené papriky
- pepř
na obložené bagely
- 4 bagely
- "lososa" z mrkve
- krémový sýr nebo žervé
- okurku
- červenou cibuli
- sezam
- řeřichu, kapary
- Naspod malé zapékací misky nasypu sůl, aby pokryla dno. Mrkev omyju, osuším a rozložím na sůl. Navrch ještě nasypu cca 2 lžíce soli.
- Mrkev peču na 220°C asi 50 minut, aby se dala vidličkou propíchnout, ale ještě nebyla úplně měkká. Hotovou mrkev vyndám, očistím od soli a nechám vychladnout.
- Mrkev oloupu a na mandolíně nebo pomocí ostré škrabky na brambory naloupu na tenké plátky.
- Do misky připravím marinádu, na kterou promíchám olej, ocet, tekutý kouř a pepř.
- Plátky mrkve zlehka promíchám s marinádou a nechám proležet ideálně alespoň půl hodiny.
- Na obložené bagely housky rozkrojím, spodní část namažu bohatě sýrem, přidám plátky okurky, "mrkvového" lososa a červenou cibuli. Vše zasypu sezamem, přidám řeřichu a kapary a podávám s druhou polovinou bagelu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)