Jaro se nám sice pomalu rozkoukává, ale Velikonoce jsou už za dveřmi, tak jsem si pro vás připravila recept, který můžete využít třeba na sváteční oběd. Je to kuřátko s jarní zeleninou a hasselback brambůrky, které upečete společně v jednom pekáči. Šmrnc pokrmu dává pesto z ředkvičkových listů, které dochutí jídlo při pečení, ale zároveň ho můžete použít jako omáčku k servírování. U kuřete je důležité šťavnaté maso a křupavá kůže, k tomu mi pomohla funkce „Horký vzduch a pára“ v troubě Whirlpool, ve které jsem jídlo pekla. Pokud chcete pokrm, který voní jarem a nedá moc práce se skvělým výsledkem, určitě ho vyzkoušejte.
4 porce
- svazek listů ředkviček
- stroužek česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kešu ořechů
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl
- kuře o váze 1,2 kg
- 800g malých brambor
- svazek jarní karotky
- ředkvičky
- 150g mraženého hrášku
- Na pesto důkladně opláchnu listy ředkviček a nechám je okapat. Listy potom nasekám nahrubo a přendám do vysoké nádoby.
- K ředkvičkovým listům přidám česnek, olej, citronovou šťávu, ořechy a parmezán a pomocí tyčového mixéru rozmixuju na hladkou omáčku. Podle chuti dosolím a dám stranou.
- Kuře položím na střed pekáče a okolo něj rozložím malé brambory, které jsem před tím nakrojila na tenké plátky, avšak nikoliv úplně naskrz, aby držely pohromadě. Na brambory rozložím očištěné a podélně rozkrojené mrkve a ředkvičky.
- Kuře, brambory a zeleninu potřu polovinou ředkvičkového pesta, vše dostatečně osolím a podliju vodou.
- Troubu zapnu na program „Horký vzduch a pára“ se střední úrovní páry na 190°C, pekáč vložím do trouby a peču dozlatova asi 45 minut až hodinu. Na posledních 10 minut přisypu do pekáče ještě hrášek.
- Před servírováním kuře ještě jednou potřu čerstvým pestem a podávám.
Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)