6. dubna 2023

Kuře s jarní zeleninou a hasselback brambůrky



Jaro se nám sice pomalu rozkoukává, ale Velikonoce jsou už za dveřmi, tak jsem si pro vás připravila recept, který můžete využít třeba na sváteční oběd. Je to kuřátko s jarní zeleninou a hasselback brambůrky, které upečete společně v jednom pekáči. Šmrnc pokrmu dává pesto z ředkvičkových listů, které dochutí jídlo při pečení, ale zároveň ho můžete použít jako omáčku k servírování. U kuřete je důležité šťavnaté maso a křupavá kůže, k tomu mi pomohla funkce „Horký vzduch a pára“ v troubě Whirlpool, ve které jsem jídlo pekla. Pokud chcete pokrm, který voní jarem a nedá moc práce se skvělým výsledkem, určitě ho vyzkoušejte.



4 porce

  • svazek listů ředkviček
  • stroužek česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl
  • kuře o váze 1,2 kg
  • 800g malých brambor
  • svazek jarní karotky
  • ředkvičky
  • 150g mraženého hrášku

  1. Na pesto důkladně opláchnu listy ředkviček a nechám je okapat. Listy potom nasekám nahrubo a přendám do vysoké nádoby.
  2. K ředkvičkovým listům přidám česnek, olej, citronovou šťávu, ořechy a parmezán a pomocí tyčového mixéru rozmixuju na hladkou omáčku. Podle chuti dosolím a dám stranou.
  3. Kuře položím na střed pekáče a okolo něj rozložím malé brambory, které jsem před tím nakrojila na tenké plátky, avšak nikoliv úplně naskrz, aby držely pohromadě. Na brambory rozložím očištěné a podélně rozkrojené mrkve a ředkvičky.
  4. Kuře, brambory a zeleninu potřu polovinou ředkvičkového pesta, vše dostatečně osolím a podliju vodou.
  5. Troubu zapnu na program „Horký vzduch a pára“ se střední úrovní páry na 190°C, pekáč vložím do trouby a peču dozlatova asi 45 minut až hodinu. Na posledních 10 minut přisypu do pekáče ještě hrášek.
  6. Před servírováním kuře ještě jednou potřu čerstvým pestem a podávám.
Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)