Velikonoce se blíží a vy možná přemýšlíte, jak odměnit koledníky. Pokud nechcete dávat zrovna klasická vařená vajíčka, upečte jim lentilkové sušenky. Jsou opravdu jednoduché, měkké, výborné na chuť a je to tak trochu netradiční koleda. Pokud seženete čokoládová vajíčka, použijte je místo lentilek, budou ještě víc ve velikonočním duchu.
16-18 ks
- 150g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 100g třtinového cukru
- 90g změklého másla
- 1 vejce
- balení lentilek
- Do mísy nasypu mouku, přidám sodu, sůl a cukr.
- Přidám máslo a vejce a pomocí robota nebo ručního šlehače umíchám těsto.
- Pomocí lžíce z těsta ubírám jednotlivé porce, ze kterých navlhčenýma rukama vytvořím kuličky a v dostatečných rozestupech je rozložím na plech s pečícím papírem.
- Část lentilek nasekám nožem na kousky a spolu s celými lentilkami je lehce vmáčknu do kuliček.
- Sušenky peču v troubě předehřáté na 180°C asi 8-10 minut, kdy se roztečou a lehce zezlátnou.
- Hotové sušenky nechám vychladnout a skladuju je v uzavřené nádobě.
Do takových receptů jako děláte vy se já raději ani pouštět nebudu. Stačit mně bude když si někde seženu hrníčkovou bábovku a udělám ji raz dva. Nemám ambice hned dělat patrové dorty, někde se přece jenom začít musí, nemám pravdu?
OdpovědětVymazatMyslím, že moje recepty zrovna složité nejsou... takže bych se toho nebála.
Vymazat