Jestli nějaké jídlo u nás doma dělám opravdu často, tak je to smažená rýže. Jídla v asijském stylu máme rádi a celkem často se stane, že z vaření zbyde samotná rýže, no a ta se na tento pokrm skvěle hodí. Dávám do ní spoustu zeleniny, jde udělat s masem i bez, spotřebujete do ní různé zbytky zeleniny, prostě invenci se meze nekladou a vždycky z toho vznikne dobré jídlo. A jak na ni?
4 porce
- 4 lžíce oleje
- cibule
- troužek česneku
- 1cm kousek zázvoru
- 500g směs zeleniny (nejlépe mrkev a zelí na proužky, hrášek, kukuřice, žampiony, mungo výhonky)
- 2 vejce
- 600g vařené rýže
- 4-6 lžic rybí nebo sójové omáčky
- 3 lžíce citronové šťávy
- smažená nebo jarní cibulka k servírování
- Cibuli nakrájím na tenká půlkolečka, česnek a zázvor nasekám najemno. Na oleji v hluboké pánvi je za stálého míchání nechám zeklovatět.
- Přidám ostatní směs zeleniny a pozvolna restuju, aby byla na zkus.
- Zeleninu shrábnu na stranu, na volné místo vyklepnu vejce a za občasného míchání je usmažím. Pokud chcete rýži s masem, vejce zaměňte za proužky třeba kuřecího, které můžete restovat spolu se zeleninou.
- K vejcím a zelenině přidám rýži, zaliju ji rybí omáčkou, pomalu promíchávám a nechám na vyšším plameni lehce opéct, což trvá asi 5-10 minut.
- Hotovou rýži dochutím ještě podle potřeby omáčkou a citronovou šťávou a servíruju v misce posypanou smaženou nebo jarní cibulkou, případně chilli omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)