V zimě to alespoň u mě doma s konzumací zeleniny trochu pokulhává oproti zbytku roku. V tuhle dobu se proto snažím přijít s různými způsoby, jak zeleninu více zapojit do jídelníčku a často se na mém talíři objevuje různě pečená. No a právě zelí je na pečení skvělé, protože pečením se v něm zkoncentrují chutě, krásně zesládne a je obzvlášť chutné. Upéct ho můžete jen tak zakápnuté olejem nebo vyzkoušejte dnešní recept, který používá hrubozrnnou hořčici, med a nakonec ještě sýr. Vznikne tak chuťově opravdu šmrncovní příloha.
4 porce
- 1kg hlávka fialového zelí
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- sůl
- 50g cheddaru
- Zelí přepůlím, a potom postupně krájím na jednotlivé klínky, které pohromadě podrží košťál.
- Klínky zelí rozložím na plech, který lehce podliju trochou vody.
- V misce promíchám hořčici, med, olej a špetku soli a vzniklou omáčku pomocí lžíce rozdělím na jednotlivé klínky.
- Zelí peču v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut (záleží na velikosti klínků) až začnou být kraje zelí lehce křupavé. Potom zelí zasypu sýrem a dopékám ještě asi 5 minut, aby se sýr rozpekl.
- Pečené zelí podávám s bramborem jen tak nebo s masem k tomu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)