25. ledna 2023

"Sushi" kostky s pikantním tuňákem



Sushi máme doma moc rádi, ale jeho příprava je na mě občas náročná, hlavně výroba samotných rolek  při větším počtu strávníků docela dost trvá. Nedávno jsem někde zahlédla tyhle "sushi" kostky, vím, že Japonec by mě za to asi nepochválil, ale je to určitě možnost, jak si určitou variaci na tohle jídlo vyzkoušet, aniž by vám tekly nervy u rolování. Navrch je možné dát jakoukoliv tradiční náplň, já jsem se ale tentokrát rozhodla vyzkoušet poněkud modernější verzi, která běhá internetem, a to pikantního tuňáka. Za mě je to celé jedno velké ano, tak snad si tyhle dortíčky taky oblíbíte, až je vyzkoušíte.


2-4 porce
  • hrnek sushi rýže
  • 2-3 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • plát řasy nori
  • 2x 80g konzerva tuňáka v oleji
  • 2 lžíce majonézy
  • lžička Srirachy (chilli omáčky)
  • jarní cibulka
  • černý sezam
  1. Nejprve připravím rýži. Na tu propláchnu studenou vodou kulatozrnnou rýži na sushi, zaliju jí asi 1,5cm nad povrch vodou a dám pod pokličkou vařit. 
  2. Až se téměř celá voda vyvaří, stáhnu rýži z plotny a nechám ji pod pokličkou dojít.
  3. V misce promíchám rýžový ocet, sůl a cukr, aby se rozpustily, octovou směs vliju do rýže, promíchám, a nechám vychladnout.
  4. Zapékací nebo jinou misku o velikosti plátku řasy nori vyložím potravinářskou fólií a rýži na ní rovnoměrně uhladím. Navrch potom přimáčknu plát řasy a dám odležet.
  5. Konzervy tuňáka sliju od oleje a maso přendám do misky. Přidám k němu majonézu a Srirachu, také najemno nasekanou jarní cibulku a promíchám.
  6. Rýži nakrájím na stejně velké kostky o velikosti asi 4x4cm, boky obalím v sezamu, rozložím je na talíř a navrch každé kostky přidám kousek tuňáka.
  7. Před servírováním přidám ještě plátek jarní cibulky a podávám se sójovou omáčkou k namáčení a nakládaným zázvorem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)