K Vánocům určitě kromě cukroví, vánočky a dalších dobrot patří i různé domácí likéry, svařené víno nebo právě punč. No a právě vánoční punč mám moc ráda, protože je voňavý po ovoci a koření a na rozdíl od svařáku ho můžete připravit v nealko verzi a užívat si tak vánoční pohodu do sytosti. Jako základ do něj používám jablečný mošt, a jelikož mám letos ještě pořád zimní jablka ze zahrady, tak do něj připravuju čerstvý. Je to zejména díky odšťavňovači Sana 707, který máme doma už rok a pořád je to láska, tak jestli ještě pokukujete po nějakém víceúčelovém dárku do kuchyně, zkuste o něj napsat Ježíškovi. Zvládne totiž nejen mošty, šťávy, sorbety, ale i přípravu těstovin a mnoho dalšího. Ve spolupráci se Sana.cz vznikl tento recept, tak se do něj pustíme.
1 dávka/4-6 porcí
- cca 1,2 kg jablek – 600ml moštu
- lžíce medu
- polovina pomeranče
- hruška
- menší jablko
- (vietnamská) skořice – svitek
- badyán
- snítka rozmarýnu
- 0,5-1dcl rumu (volitelné)
- 3dcl vody
- Jablka očistím, nakrájím na čtvrtiny a odstraním stopky. Do odšťavňovače vložím jemné sítko a jablka skrz něj odšťavním.
- Mošt naliju do hrnce a postupně k němu přidám med, plátky pomeranče, hrušky a jablka, potom skořici, badyán, rozmarýn a rum.
- Mošt promíchám, přivedu k varu, stáhnu z plotny a nechám pod pokličkou odpočívat, aby se chutě uvolnily do tekutiny.
- Před podáváním punč doliju horkou vodou, případně ještě ohřeju na vyhovující teplotu a podávám.
Děkuji za úžasný recept! Dělala jsem z našeho podzimního pasterovaného moštu a byl skvělý!
OdpovědětVymazatTo je super, já děkuji!
Vymazat