24. listopadu 2022

Vídeňský bramborový salát



Tak, přesně za měsíc tady máme Vánoce. Přesně za měsíc budeme chystat bramborový salát a řízky, kapra a další tradiční jídla na štědrovečerní stůl. Co se týče salátu, tak já zůstanu u oveřené klasiky, ale zkusit si ten vídeňský se podle mě určitě vyplatí. Je rozhodně odlehčenější než ten náš a přesto působí slavnostním a svátečním dojmem. Rozhodně po něm nebudete mít těžký žaludek...



4 porce

  • cca 800g brambor
  • 2dcl hovězího vývaru
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce octa
  • menší červená cibule
  • pažitka
  • sůl a pepř

  1. Brambory ve slupce uvařím v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je potom oloupu a nakrájím na plátky.
  2. Vývar přivedu k varu, nakonec do něj přidám hořčici a rozšlehám dohladka.
  3. Vývar naliju na teplé brambory, přidám olej, ocet, sůl a pepř a chvilku jemně promíchávám, aby do sebe brambory natáhly vývar.
  4. Nakonec přidám najemno nasekanou cibulku a pažitku a podle chuti ještě dosolím. Nechám odležet a podávám ho nejlépe o pokojové teplotě.


2 komentáře:

  1. konečně smysluplný návod na tenhle salát ... předpokládám, že sklidím konečně chválu - manžel po něm už dlouho vytrvale touží :)) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad to dopadlo dobře, ono nakonec to není nic složitého a je to fajn variace na salát...

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)