První adventní neděle je tady a s ní mám pro vás tradiční recept v trošku obměněné podobě. Vánočku u nás doma roky peče moje maminka a před ní to roky dělala babička. Na vánočku je tedy v naší rodině roky prověřený recept, který máme rádi a děláme z něj třeba i mazanec. Letos jsem si ho vzala do parády já a připravila tyto vánočkové motance, které použijete jako malé sladké houstičky třeba k snídani. Můžete je rozkrojit, namazat máslem, marmeládou nebo s čím je máte nejraději. A nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ještě vlažné z trouby, to je jasné. Krásný první advent!
12ks motanců
- menší hrst rozinek
- rum
- 150ml mléka
- 20g droždí
- 80g cukru
- 380-400g polohrubé mouky
- 70g změklého másla
- 1 žloutek
- hrst celých mandlí, nasekaných nahrubo
- špetku soli
- vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
- Rozinky namočím do rumu.
- Část mléka ohřeju na tělesnou teplotu, přidám trochu cukru a droždí a nechám 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypu mouku, zbytek cukru, přidám slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle a sůl.
- Nakonec přidám i kvásek a v robotu nechám těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
- Těsto nechám kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl.
- Těsto vyklopím z mísy na pomoučenou plochu, rozdělím na dva bochánky a každý pak na šest částí.
- Každou část rozválím na obdélník a nakrojím ho na tři proužky, ze kterých upletu cop. Cop potom zaroluju dokulata a vzniklý motanec vložím do muffinové formy vymazané máslem. Pod utěrkou nechám motance nakynout ještě asi hodinu, aby zdvojnásobily svůj objem.
- Nakynuté motance potřu rozšlehaným vejcem, posypu plátky mandlí a peču v troubě předehřáté na 160°C dozlatova asi 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)