21. listopadu 2022

Kuře na motýlka s karamelizovanou cibulí a hořčicí



Kuře pro mě hlavně v dětství symbolizovalo tradiční nedělní jídlo, hlavně když se podávalo s kaší. Kdo by tohle jídlo nemiloval? A je to právě pečené kuře, kterým u nás doma nikdo nepohrdne, takže ho v různých obměnách dělám celkem často. To dnešní je celkem rychle upečené díky úpravě na motýlka, kdy se vyřízne páteř a kuře se potom rozplácne na plocho. Karamelizovaná cibule a omáčka z hořčice a výpeku z masa se pak nejvíc hodí ke šťouchaným bramborám, já jsem do nich ještě zašťouchala mangold a bylo to boží.


4-6 porcí
  • 4 lžíce oleje
  • 4 větší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce dijonské hořčice + 1 navíc na kuře
  • kuře cca 1,5-1,8kg
  • 1/2 lžičky majoránky
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl a pepř
  1. Na pánvi s olejem nechám postupně dozlatova zkaramelizovat na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.
  2. Zlatavou cibuli zasypu moukou a nechám opéct, směs pak zaliju cca 2dcl vody, přidám hořčici a rozmíchám. Cibulovou směs přeliju do pekáče.
  3. Kuřeti odstraním páteř a rozložím ho na plocho na základ omáčky.
  4. Kuře potřu lžící hořčice, osolím, opepřím, zasypu majoránkou a nasekaným rozmarýnem.
  5. Peču v troubě předehřáté na 200°C přikryté asi 20 minut, potom odkryju a za občasného přelívání omáčkou dopékám dozlatova dalších asi 20 minut. Pokud by se při pečení tekutina hodně odpařovala, průběžně dolívám trochou vody.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)