Recept, který vám ve spolupráci s Milujeme ocet přináším dnes, může mít mnoho podob a chutí podle toho, jakou zeleninu zrovna použijete. Je na omáčku, do které zpracujete zeleninu všech možných druhů, podob i čerstvosti, protože se zelenina upeče, úžasně se rozvoní a chutě zintenzivní. Hotovou ji můžete použít hned nebo zavařit na později a v zimě pak už jen využívat podle libosti. Výborná bude k těstovinám, masu, pečeným bramborám… Právě podle volby zeleniny může být omáčka čistě letní a lehká s rajčaty či cuketou, více zemitá při použití kořenové zeleniny nebo v podzimním duchu, to když s ostatní zeleninou upečete třeba dýni. Důležitá je ale cibule, česnek, bylinky a v neposlední řadě i ocet, který omáčku doladí a chutě propojí. Já jsem použila klasický kvasný, výborný ale bude třeba i vinný, pokud máte rádi jemnější chuť.
1 dávka/2-3 sklenice
- 2kg směs zeleniny dle vaší volby (použila jsem cuketu, papriku, rajčata)
- červená cibule
- 4 stroužky česneku ve slupce
- 4 lžíce Kvasného octa z Bzence + navíc podle chuti
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- snítka bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka)
- Zeleninu očistím a nakrájím na podobně velké kostky, asi 3x3cm, stejně tak nakrájím cibuli a přidám česnek ve slupce.
- Zeleninu zakápnu octem, osolím, opepřím a promíchám s olejem.
- Takto připravenou zeleninu rozložím v jedné vrstvě na plech a peču na 200°C dozlatova asi 20-30 minut.
- Česnek vyloupu ze slupky a pečenou zeleninu s tekutinou z pekáče a čerstvými bylinkami postupně rozmixuju v hlubokém mixéru dohladka, podle chuti přidám případně trochu octa navíc a naliju do čistých sklenic.
- Naplněné sklenice zavíčkuju a pokud chci omáčku uschovat na později, sterilizuju. Dělám to tak, že sklenice rozložím do hrnce vyloženého utěrkou, naliju vodu do poloviny sklenic, přivedu k varu a vařím pozvolna asi 20 minut. Horké sklenice s omáčkou otočím víčkem dolů a nechám vychladnout, potom skladuju je spíži v temnu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)