Hraběnčiny řezy jsou mým příspěvkem do série #retrodezerty po delší době. Je to můj opravdu oblíbený recept, který se k podzimu hodí a můžeme ho počítat jako variaci na tradiční téma jablka a skořice. Tady ale v kombinaci s křehkým těstem a sněhem z bílků, který dezertu dává specifickou strukturu. Doporučuju nechat uležet, aby těsto zvláčnělo, pak je to teprve ono. Recept je od mé maminky, opět prověřený léty.
klasický plech
těsto
- 400g polohrubé mouky
- 150g cukru moučka
- prášek do pečiva
- 250g másla
- 4 žloutky
náplň
- 150g cukru
- lžička skořice
- cca 400g jablek
- 4 bílky
- Mouku nasypu spolu s cukrem a práškem do pečiva do mísy a nastrouhám k nim tuhé máslo.
- Přidám žloutky a zpracuju hladké těsto, které nechám v lednici odpočinout.
- Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Z těsta oddělím 3/4, které rozprostřu naspod plechu (chladné těsto lze i vyválet, ale vystačíte si i s rukama, kterýma těsto vmáčknete naspod plechu).
- Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo, pokud jsou hodně šťavnatá, tak lehce vymačkám šťávu. Strouhaná jablka rozprostřu na těsto, posypu cukrem a skořicí.
- Ze sněhu ušlehám tuhý sníh, který přidám rovnoměrně na jablka a nakonec navrch nastrouhám zbylou 1/4 těsta.
- Peču v troubě předehřáté na 180°C dorůžova asi 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)