Na podzim hraje mezi surovinami prim hlavně dýně, a tak ji v tuhle dobu najdeme v různých receptech, ať už slaných nebo sladkých. Já jsem z dýně připravila koblihy, kterým právě ona přidává na vláčnosti a může i za kránou oranžovou barvu. Na koblihy budete potřebovat dýňové pyré, to připravíte upečením dýně s kapkou oleje doměkka a následným rozmixováním najemno. Když si ho připravíte víc, můžete ko potom použít třeba na polévku, omáčku na těstoviny... Já jsem si u koblih trochu vyhrála i s tvarováním, každopádně můžete udělat jen klasické bochánky.
12-14ks
- 320g hladké mouky
- sušené droždí
- 80g cukru
- 120ml mléka
- 90g dýňového pyré
- 30g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- olej
- cukr
- skořice
- Do mísy nasypu mouku, droždí, cukr a přiliju vlažné mléko, pyré z dýně spolu s rozpuštěným máslem.
- K surovinám už potom jen vyklepnu vejce a uhnětu hladké těsto, které nechám pod utěrkou na teplém místě kynout cca hodinu a půl.
- Z vykynutého těsta vyválím na pomoučené ploše plát o tloušťce 4cm a vykrojím kolečka. Ta nechám na pečícím papíru vysypaném moukou přikryté utěrkou kynout další hodinu a půl.
- Nůžkami po obvodu bochánky nastřihnu, aby při pečení vytvořily koblížky ve tvaru dýně a smažím ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
- Ještě horké koblihy obaluju ve směsi cukru a skořice a při servírování dodekoruju skořicovou "stopkou".
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)