17. října 2022

Dýňové koblihy



Na podzim hraje mezi surovinami prim hlavně dýně, a tak ji v tuhle dobu najdeme v různých receptech, ať už slaných nebo sladkých. Já jsem z dýně připravila koblihy, kterým právě ona přidává na vláčnosti a může i za kránou oranžovou barvu. Na koblihy budete potřebovat dýňové pyré, to připravíte upečením dýně s kapkou oleje doměkka a následným rozmixováním najemno. Když si ho připravíte víc, můžete ko potom použít třeba na polévku, omáčku na těstoviny... Já jsem si u koblih trochu vyhrála i s tvarováním, každopádně můžete udělat jen klasické bochánky.



12-14ks

  • 320g hladké mouky
  • sušené droždí
  • 80g cukru
  • 120ml mléka
  • 90g dýňového pyré
  • 30g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • olej
na obalení, dozdobení
  • cukr
  • skořice

  1. Do mísy nasypu mouku, droždí, cukr a přiliju vlažné mléko, pyré z dýně spolu s rozpuštěným máslem.
  2. K surovinám už potom jen vyklepnu vejce a uhnětu hladké těsto, které nechám pod utěrkou na teplém místě kynout cca hodinu a půl.
  3. Z vykynutého těsta vyválím na pomoučené ploše plát o tloušťce 4cm a vykrojím kolečka. Ta nechám na pečícím papíru vysypaném moukou přikryté utěrkou kynout další hodinu a půl.
  4. Nůžkami po obvodu bochánky nastřihnu, aby při pečení vytvořily koblížky ve tvaru dýně a smažím ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
  5. Ještě horké koblihy obaluju ve směsi cukru a skořice a při servírování dodekoruju skořicovou "stopkou".







Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)