Kdysi kdesi jsem zahlédla veganskou variantu boloňské omáčky, kdy se místo masa používá čočka. Okamžitě mě to zaujalo a nedávno konečně došlo na to, ji vyzkoušet, a světe div se, je to fakt dobrota. Vlastně jsem jen lehce upravila recept na boloňskou, jaký dělám klasicky. Omáčku pak můžete použít na těstoviny, zapéct s ní lasagne a bude to super.
1 dávka/cca 4-6 porcí
- 200g zelené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- cibule
- 150g mrkve
- 100g řapíkatého celeru
- 100g cukety
- stroužek česneku
- konzerva sekaných rajčat
- hrst sušených hub
- špetka skořice
- špetka chilli
- sůl a pepř
- Čočku propláchnu a namočím přes noc ve vodě, aby nabobtnala.
- Na oleji nechám zesklovatět najemno nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájený celer, nahrubo nastrouhanou cuketu a nasekaný česnek. Vše společně promíchávám a opékám asi 5 minut.
- K zelenině přidám rajčata, najemno nakrájené sušené houby a slitou čočku. Přiliju vodu, aby bylo vše ponořené, osolím, přidám pepř, skořici a chilli a pozvolna pod pokličkou dusím do měkka cca 40 minut.
- Hotovou omáčku už jen podle chuti dosolím a podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)