10. října 2022

Boloňská omáčka s čočkou



Kdysi kdesi jsem zahlédla veganskou variantu boloňské omáčky, kdy se místo masa používá čočka. Okamžitě mě to zaujalo a nedávno konečně došlo na to, ji vyzkoušet, a světe div se, je to fakt dobrota. Vlastně jsem jen lehce upravila recept na boloňskou, jaký dělám klasicky. Omáčku pak můžete použít na těstoviny, zapéct s ní lasagne a bude to super.



1 dávka/cca 4-6 porcí

  • 200g zelené čočky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cibule
  • 150g mrkve
  • 100g řapíkatého celeru
  • 100g cukety
  • stroužek česneku
  • konzerva sekaných rajčat
  • hrst sušených hub
  • špetka skořice
  • špetka chilli
  • sůl a pepř

  1. Čočku propláchnu a namočím přes noc ve vodě, aby nabobtnala.
  2. Na oleji nechám zesklovatět najemno nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájený celer, nahrubo nastrouhanou cuketu a nasekaný česnek. Vše společně promíchávám a opékám asi 5 minut.
  3. K zelenině přidám rajčata, najemno nakrájené sušené houby a slitou čočku. Přiliju vodu, aby bylo vše ponořené, osolím, přidám pepř, skořici a chilli a pozvolna pod pokličkou dusím do měkka cca 40 minut.
  4. Hotovou omáčku už jen podle chuti dosolím a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)