Chlebový salát je jedním z mých oblíbených, skýtá totiž hned několik výhod. Jednak nemusíte až tolik vařit, vlastně stačí jen opéct cuketu a chleba, promíchat a syté jídlo je na světě. Navíc v něm spotřebujete starší pečivo, které byste normálně už asi úplně nejedli. No a taky spotřebujete nějakou tu cuketu, které je teď všude dostatek a hodně z vás možná neví, co s ní zkusit nového. Takže win-win, co říkáte? Kdo neznáte italský salát panzanella, možná vám přijde použití starého pečiva do salátu trochu divné, ale dejte tomu šanci. Právě to totiž skvěle nasákne dresink i šťávu, kterou pustí cuketa, a výsledek je prostě božský.
2 porce
- 200g cukety
- 3 lžíce olivového oleje + 3 navíc na zálivku
- 300g staršího pečiva (chléb, bageta, houska)
- jarní cibulka
- hrst petrželky
- hrst zelených oliv
- šťáva z poloviny citronu
- sůl a pepř
- Cuketu nakrájím na plátky silné asi 1/2cm, osolím a na oleji opeču dozlatova z obou stran.
- Cuketu vyndám z pánve a na zbylém tuku opeču dokřupava na kousky nakrájené nebo natrhané pečivo společně s jarní cibulkou na kolečka.
- Pečivo přidám k cuketě, přisypu nasekanou petrželku a olivy.
- V misce promíchám 2 lžíce oleje s citronovou šťávou, špetkou soli a pepře, naliju na salát, promíchám a podávám.
Hmm, to vypadá velice chutně a zároveň je to rychlovka. Cuket teď ještě stále máme dost, takže určitě vyzkouším a ochutnám s nějakým dobrým bílým vínem.
OdpovědětVymazat