5. listopadu 2024

Jablečné želé se skořicí



Když se řekne podzim a podzimní chutě, asi nejtypičtější kombinací, která se na první dobrou vybaví snad každému, jsou jablka a skořice. A přesně touto esencí podzimu voní želé, díky kterému si můžete podzim uchovat do skleničky a mít ho tak kdykoliv po ruce. Jablečné želé je něco mezi džemem a medem, navíc se dá udělat jako velmi úsporný recept, pokud zpracováváte jablka, protože připravit jde i jen z jejich slupek. Využijete ho třeba na palačinky, vafle, jen tak na chléb s máslem nebo k sýrům. Důležitou surovinou v receptu je také lihový kvasný bio ocet z Bzence, bez něj by chuť želé nebyla tak vyladěná. 



4 sklenice

  • 1kg jablek nebo jablečných slupek
  • 2-3 svitky skořice
  • 1l vody
  • 3/4kg cukru
  • Lžička agaru
  • 4 lžíce Jablečného kvasného bio octa od Bzeneckého octa

  1. Jablka nakrájejte na kusy, se slupkami nic dělat nemusíte. Vše přendejte do hrnce, přidejte skořici, zalijte vodou a vařte asi půl hodiny. Jablečnou směs potom nechte přes noc vychladnout a vylouhovat.
  2. Druhý den obsah hrnce přelijte do cedníku vyloženého plátnem a nechte překapat, případně můžete přes plátno lehce tekutinu vymačkat.
  3. Tekutinu přelijte zpět do hrnce, promíchejte cukr s agarem, přisypte je k tekutině, přidejte ocet a vařte do zhoustnutí asi 20 minut, během varu sbírejte z povrchu pěnu. Na chladném talířku vyzkoušejte, zda tekutina želíruje a pokud ano, přelijte ji do sklenic, které necháte dnem vzhůru zchladnout. Sklenice pak uchovávejte v temnu.

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)