Nimber cake nebo jinak číselný dort je efektní způsob, jak připravit narozeninový dezert. Jeden světlý už tady najdete, letos jsem k jubileu ale chtěla připravit jinou verzi a zvolila jsem čokoládovou. Korpus je vlastně velká sušenka, která je plněná pařížským krémem a ještě promazaná kyselkavým džemem, aby vyrovnal tu hutnou čokoládovou chuť. Já použila rakytník, ale zvolit můžete podle vlastní chuti a preferencí, zdobení taky zvolte podle aktuální sezóny a oblíbenosti... A teď už k receptu.
dort/cca 14 porcí
kakaový korpus
- 2 vejce
- 60g másla
- lžíce sody
- 4 lžíce kakaa
- 3 lžíce vody
- 200g cukru
- 500g hladké mouky
šlehačkový krém
- 600ml smetany ke šlehání
- 100g cukru
- 250g tmavé čokolády
dohotovení
- kyselkavý džem (použila jsem rakytníkový)
- pralinky, karamelové vafle, cukrové zdobení
- čerstvé ovoce (fíky, ostružiny, borůvky, physallis)
- bylinky (rozmarýn)
- Doporučuji začít minimálně den předem. Na těsto promíchám v robotu vejce, máslo, sodu, vodu, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i kakao a mouku. Hotové těsto nechám alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
- Těsto rozdělím na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečícím papíře vyválím plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložím šablonu (o velikosti A4) a vykrojím číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
- Vykrojené těsto na papíře přenesu na plech (na jeden plech se vejdou dvě, doporučuju péct vždy stejná čísla společně) a peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 15 minut. Tady je důležité těsto nepřepéct, jinak bude tvrdé – po upečení by ještě mělo být měkké, během chladnutí potom trochu ještě ztuhne.
- Na krém naliju do rendlíku smetanu, nasypu cukr a přivedu k varu. Potom do smetany nalámu čokoládu a míchám, dokud se nerozpustí. Takto připravenou smetanovou směs nechám do druhého dne vychladnout v lednici. Druhý den z čokoládové smetany vyšlehám tuhý krém.
- Všechny upečené korpusy pomažu džemem, na spodní čísla zdobicí špičkou nanesu krém a přiklopím druhými korpusy. Na ty opět nanesu krém a nakonec dozdobím ovocem, pralinkami, cukrovým zdobením a čerstvými bylinkami. Dort přenesu do lednice a nechám minimálně 2-3 hodiny zatuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)