12. listopadu 2024

Čokoládový number cake



Nimber cake nebo jinak číselný dort je efektní způsob, jak připravit narozeninový dezert. Jeden světlý už tady najdete, letos jsem k jubileu ale chtěla připravit jinou verzi a zvolila jsem čokoládovou. Korpus je vlastně velká sušenka,  která je plněná pařížským krémem a ještě promazaná kyselkavým džemem, aby vyrovnal tu hutnou čokoládovou chuť. Já použila rakytník, ale zvolit můžete podle vlastní chuti a preferencí, zdobení taky zvolte podle aktuální sezóny a oblíbenosti... A teď už k receptu.



dort/cca 14 porcí

kakaový korpus

  • 2 vejce
  • 60g másla
  • lžíce sody
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vody
  • 200g cukru
  • 500g hladké mouky

šlehačkový krém

  • 600ml smetany ke šlehání
  • 100g cukru
  • 250g tmavé čokolády

dohotovení

  • kyselkavý džem (použila jsem rakytníkový)
  • pralinky, karamelové vafle, cukrové zdobení
  • čerstvé ovoce (fíky, ostružiny, borůvky, physallis)
  • bylinky (rozmarýn)

  1. Doporučuji začít minimálně den předem. Na těsto promíchám v robotu vejce, máslo, sodu, vodu, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i kakao a mouku. Hotové těsto nechám alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
  2. Těsto rozdělím na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečícím papíře vyválím plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložím šablonu (o velikosti A4) a vykrojím číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
  3. Vykrojené těsto na papíře přenesu na plech (na jeden plech se vejdou dvě, doporučuju péct vždy stejná čísla společně) a peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 15 minut. Tady je důležité těsto nepřepéct, jinak bude tvrdé – po upečení by ještě mělo být měkké, během chladnutí potom trochu ještě ztuhne.
  4. Na krém naliju do rendlíku smetanu, nasypu cukr a přivedu k varu. Potom do smetany nalámu čokoládu a míchám, dokud se nerozpustí. Takto připravenou smetanovou směs nechám do druhého dne vychladnout v lednici. Druhý den z čokoládové smetany vyšlehám tuhý krém.
  5. Všechny upečené korpusy pomažu džemem, na spodní čísla zdobicí špičkou nanesu krém a přiklopím druhými korpusy. Na ty opět nanesu krém a nakonec dozdobím ovocem, pralinkami, cukrovým zdobením a čerstvými bylinkami. Dort přenesu do lednice a nechám minimálně 2-3 hodiny zatuhnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)