3. června 2022

Těstoviny s pečeným květákem a pikantní křupavou strouhankou



Pečený květák je moje láska už několik let, pečením se totiž v květáku zintenzivní všechny chutě a stane se z něj obrovská lahodnost. Používat se pak dá na mnoho způsobů, s bramborami, rýží, k hummusu nebo právě s těstovinami. Ta největší vychytávka v tomto receptu je ale křupavá pikantní strouhanka, kterou použijete navrch místo/v kombinaci s parmezánem. Místo klasické strouhanky můžete použít i starší pečivo, které si umixujete na požadovanou hrubost. Je to nenáročná receptura, která vás ale odstřelí na měsíc... A teď už recept.



2 porce

  • menší hlava květáku
  • menší stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • 2 lžíce oleje + olej na dokončení
  • 200-300g těstovin, uvařených dle návodu

křupavá strouhanka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce hrubší strouhanky
  • 2 lžíce sekaných bylinek (bazalka, petrželka atp.)
  • kůra z poloviny neošetřeného citronu
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce citronové šťávy

  1. Květák očistím a rozdělím na menší růžičky. Promíchám ho s nasekaným česnekem, citronovou šťávou, špetkou soli a dvěma lžícemi oleje.
  2. Ochucený květák rozložím na plech vyložený pečícím papírem a peču na 200°C asi 20 minut dozlatova.
  3. Hotový květák promíchám s uvařenými těstovinami, kam přidám ještě trochu oleje a dochutím solí.
  4. Na křupavou strouhanku rozpálím na pánvi olej, krátce na něm za stálého míchání zpražím strouhanku spolu s bylinkami, najemno nastrouhanou citronovou kůrou, chilli a citronovou šťávou. 
  5. Jakmile je strouhanka křupavá a zlatá, stáhnu z plotny a přesunu do misky nebo rovnou nasypu na těstoviny a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)