Slané koláče moc ráda dělám a nejvíc přes léto, kdy je čerstvá zelenina a je z čeho vybírat. Potom stačí připravit nějakou lehkou polévku a oběd je na světě. Často se mi ale nechce manipulovat s těstem a formou, takže přijde na řadu galetka. Těsto se totiž jen rozválí, obloží a potom jen okraje těsta přehnou, takže vznikne takový rustikální koláček. Dnes zkuste mou galetku s rajčaty a cuketou, na léto je jak dělaná.
koláč o průměru 24cm
těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku horké vody
- vejce na potření
náplň
- 2 lžíce dijonské hořčice
- hrst rajčat
- 1 menší cuketa
- lžička medu
- 100g balkánského sýra
- sůl a pepř
- čerstvé oregano
- Do mísy nasypu mouku, přidám sůl a olej. Nakonec do směsi naliju horkou vodu a uhnětu hladké pružné těsto.
- Těsto nechám 15 minut odležet, a potom ho na pomoučené ploše rozválím na kruh o průměru asi 30cm.
- Rozválené těsto potřu hořčicí, přidám plátky cukety a rajčat, osolím, opepřím a přidám nasekané oregano.
- Na závěr přidám polovinu sýra, zeleninu zakápnu medem a okraje těsta potom přeložím přes náplň dovnitř.
- Okraje těsta potřu vejcem (+můžete posypat semínky) a peču v troubě na 180°C dozlatova cca 30 minut. Hotový koláč zasypu zbytkem sýra a čerstvým oreganem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)