Dobrý recept na narozeninový dort se vždycky hodí, tento je navíc velmi efektní a myslím, že každého okouzlí už jen svým vzhledem. Co víc se hodí k narozeninám v tuhle dobu, než dort ozdobený čerstvým ovocem? Number cake nebo-li dort ve tvaru čísla jsem chtěla vyzkoušet už dávno a protože minulou neděli slavil můj táta kulatiny, přišlo mi to jako dobrá příležitost. Mám svoje osvědčené recepty na korpus i na krém, takže jsem je v tomto dortu jen propojila a dopadlo to parádně. Není třeba mít formu, protože korpus připomíná sušenku, kterou z rozváleného těsta vlastně vykrojíte. Vyrobila jsem si tedy šablonu jen z papíru, každé číslo je o velikosti A4 a takhle velký dort vyšel na cca 14 porcí minimálně.
dort/cca 14 porcí
korpus
- 2 vejce
- 60g másla
- lžíce sody
- 4 lžíce medu
- 200g cukru
- 500g hladké mouky
krém
- 500ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- vanilkový extrakt
dohotovení
- ovocný džem (já měla maruńkový)
- čerstvé ovoce (jahody, borůvky)
- máta, meduňka
- karamelové vafle, 2ks
- cukrové kuličky
- Na těsto promíchám v robotu vejce, máslo, sodu, med, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i mouku. Hotové těsto nechám alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
- Těsto rozdělím na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečícím papíře vyválím plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložím šablonu a vykrojím číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
- Vykrojené těsto na papíře přenesu na plech (na jeden se vejdou dvě) a peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 20 minut. Ze zbytku těsta můžete vykrojit ozdobné tvary a těmi pak dort dodekorovat. Po upečení nechám vychladnout.
- Na krém ušlehám ze smetany, extraktu a cukru tuhou šlehačku a pak do ní postupně zašlehám oba tvarohy. Krém opět rozdělím na 4 díly.
- Spodní korpusy pomažu džemem a potom pomocí zdobícího sáčku nanesu krém. Přiklopím druhou vrstvou korpusů pomazaných džemem a navrch nanesu zbytek krému.
- Takto připravený dort dám do lednice přes noc uležet a druhý den ozdobím ovocem, nakrájenými karamelovými vaflemi, bylinkami a cukrovými kuličkami.
Dobry den, jak velke cislice, ptosim? A4? Dekuji.
OdpovědětVymazatAno, A4
VymazatJak pláty mohu uchovat a kde prosím?když potřebuji plnit až za 14 dní.děkuji
OdpovědětVymazatLeda zamrazit, jinak to nepůjde.
Vymazat