15. dubna 2022

Velikonoční mazanec



Mazanec k Velikonocům prostě patří, takže i když já jinak Velikonoce úplně neprožívám, u nás se peče každý rok. Tenhle recept roky dělá moje mamka, která ho převzala od babičky a letos jsem se do něj poprvé pustila i já. Přesně takhle ho mám ráda, je hezky nadýchaný a vláčný, rozhodně to není žádná dusivka. Tradičně ho děláme jako klasický bochánek, já jsem ho teď ale zkusila zaplést a dopadlo to výborně. Postup pletení najdete na webu všude možně, já motala podle Cuketky. Jinak stejný recept používáme i na vánočku, takže si ho schovejte a na Vánoce ho určitě ještě využijete znovu.



mazanec

  • menší hrst rozinek
  • rum
  • 150ml mléka
  • 20g droždí
  • 80g cukru
  • 380-400g polohrubé mouky
  • 70g změklého másla
  • 1 žloutek
  • hrst celých mandlí, nasekaných nahrubo
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli
  • vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

  1. Rozinky namočím do rumu.
  2. Část mléka ohřeju na tělesnou teplotu, přidám trochu cukru a droždí a nechám 15 minut vzejít kvásek.
  3. Do mísy nasypu mouku, zbytek cukru, přidám slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle, prášek do pečiva a sůl.
  4. Nakonec přidám i kvásek a v robotu nechám těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
  5. Těsto nechám kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl.
  6. Těsto vyklopím z mísy na pomoučenou plochu a buď uhnětu bochánek nebo rozdělím na čtyři nohavice, ze kterých upletu mazanec.
  7. Mazanec potom přesunu na plech s pečícím papírem a nechám kynout ještě alespoň hodinu až hodinu a půl.
  8. Nakynutý mazanec potřu rozšlehaným vejcem, posypu plátky mandlí a peču v troubě předehřáté na 160°C dozlatova 25-35 minut. Hotový mazanec nechám vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)