Mazanec k Velikonocům prostě patří, takže i když já jinak Velikonoce úplně neprožívám, u nás se peče každý rok. Tenhle recept roky dělá moje mamka, která ho převzala od babičky a letos jsem se do něj poprvé pustila i já. Přesně takhle ho mám ráda, je hezky nadýchaný a vláčný, rozhodně to není žádná dusivka. Tradičně ho děláme jako klasický bochánek, já jsem ho teď ale zkusila zaplést a dopadlo to výborně. Postup pletení najdete na webu všude možně, já motala podle Cuketky. Jinak stejný recept používáme i na vánočku, takže si ho schovejte a na Vánoce ho určitě ještě využijete znovu.
mazanec
- menší hrst rozinek
- rum
- 150ml mléka
- 20g droždí
- 80g cukru
- 380-400g polohrubé mouky
- 70g změklého másla
- 1 žloutek
- hrst celých mandlí, nasekaných nahrubo
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku soli
- vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
- Rozinky namočím do rumu.
- Část mléka ohřeju na tělesnou teplotu, přidám trochu cukru a droždí a nechám 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypu mouku, zbytek cukru, přidám slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle, prášek do pečiva a sůl.
- Nakonec přidám i kvásek a v robotu nechám těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
- Těsto nechám kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl.
- Těsto vyklopím z mísy na pomoučenou plochu a buď uhnětu bochánek nebo rozdělím na čtyři nohavice, ze kterých upletu mazanec.
- Mazanec potom přesunu na plech s pečícím papírem a nechám kynout ještě alespoň hodinu až hodinu a půl.
- Nakynutý mazanec potřu rozšlehaným vejcem, posypu plátky mandlí a peču v troubě předehřáté na 160°C dozlatova 25-35 minut. Hotový mazanec nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)