Pesto je čerstvá, tepelně neupravená omáčka, která má mnoho využití. Taky se dá vyrobit z ledasčeho, různých bylinek, natí, sušených rajčat, ale také i čerstvé zeleniny. Dnešní recept je na pesto z brokolice, stejně jako u jiných druhů pest ji stačí spolu s dalšími surovinami dobře promixovat a můžete používat. Na jaro je tohle pesto jako dělané, ale použít se dá samozřejmě kdykoliv v průběhu roku, když třeba nemáte tolik času na vaření a přesto si chcete připravit něco opravdu dobrého.
1 dávka/4 porce
pesto
- 200g růžiček brokolice
- hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka,...)
- menší stroužek česneku
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 40g parmezánu
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
k servírování
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 400-500g těstovin, uvařených dle návodu
- Na pesto dám do hlubokého mixéru všechny suroviny na pesto a rozmixuji dohladka, což trvá několik minut. Na závěr dochutím trochou soli a pepře.
- Pesto podle potřeby přendám do uzavíratelné sklenice a zakápnu trochou oleje, takto můžu skladovat i několik dní.
- Když přijde hlad, hrášek přeliju vroucí vodou a nechám povolit.
- Potom hrášek sliju, nechám okapat a ještě horké uvařené těstoviny promíchám s hráškem a pestem. Podávám se strouhaným parmezánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)