Mám tu pro vás další jarní recept, tentokrát na velmi jednoduchou, ale chutnou polévku. Kdybych měla nějakou zeleninu prohlásit za jarní, byla by to právě mrkev, můžete se proto v průběhu jara těšit hned na několik receptů s ní. Trik pro výbornou chuť téhle polévky spočívá v přípravě, zelenina se totiž nejprve opeče, takže se v ní všechny chutě zkoncentrují a zvýrazní. Potom už jen stačí rozmixovat, povařit, dochutit, zjemnit smetanou a je téměř hotovo. Polévku zkuste na talíři doplnit vařenou quinoou, je to příjemné ozvláštnění a navíc zasytí.
Recept vznikl ve spolupráci s Favi, kde najdete vše potřebné pro stylové servírování, ale nejen to.
4 porce
- větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 500g mrkve
- olej
- římský kmín
- 3dcl vody
- 1dcl smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- hrnek vařené quinoi
- hladkolistá petržel
- Cibuli oloupu a nakrájím na měsíčky, česnek nechám ve slupce, mrkev očistím a nakrájím na špalíky.
- Připravenou zeleninu rozložím na plech vyložený pečícím papírem, přidám římský kmín, zakápnu olejem, promíchám a dám péct na 180°C na asi 40 minut.
- Upečenou zeleninu přendám do hlubokého mixéru, zaliju vodou a smetanou a nechám mixovat na vyšší otáčky nejlépe pět minut, aby byla polévka maximálně hladká, krémová a nadýchaná.
- Polévku přeliju do hrnce a přivedu k varu, podle chuti osolím a přidám pepř. Pokud je moc hustá, podle potřeby přidám ještě vodu.
- Hotovou polévku servíruji s quinoou a nasekanou petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)