8. dubna 2022

Buchtičky s vanilkovým krémem



Kdo mě znáte, víte, že já sladká hlavní jídla úplně nemusím, stačí mi jen v jednotkách kusů za rok. Super ale je, že všechna tahle naše sladká česká jídla se dají v menším množství servírovat jako dezert a to já zase ráda. U buchtiček se šodó tomu není jinak. Je to vlastně snad asi poprvé, kdy jsem je připravovala už od základu až po domácí krém. Recept vyjde asi na 4-5 hlavních porcí, ale co se týče krému, tam záleží, jaké množství máte rádi. My hodně...



4-5 porcí

buchtičky

  • 20g droždí
  • 4 lžíce cukru
  • 150ml mléka
  • 270g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • citronová kůra
  • 3 lžíce rozpuštěného másla + na pomazání

krém

  • 3/4l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • vanilkový extrakt
  • 3 lžíce rumu

  1. Nejprve připravím kvásek. Do cca 1dcl mléka přidám část cukru a droždí, promíchám a nechám 15 minut vzejít.
  2. Do větší mísy nasypu mouku, přidám zbytek mléka a cukru, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. nakonec přiliju kvásek a hnětu alespoň deset minut, aby bylo těsto hezky pružné a hladké.
  3. Mísu přikryju utěrkou a nechám hodinu na teplém místě zdvojnásobit objem.
  4. Z těsta potom odkrajuju malé ranečky, které rozložím těsně vedle sebe do zapékací mísy vymazané máslem nebo malých mističek.
  5. Buchtičky nechám ještě asi 15 minut dokynout, pomažu je máslem a peču dozlatova v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut.
  6. Na krém promíchám v rendlíku všechny suroviny a za stálého šlehání přivedu k varu. Hotový krém odstavím z plotny a při chladnutí chodím občas promíchávat, aby se navrchu nevytvořil škraloup.
  7. Buchtičky podávám s krémem a čerstvým ovocem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)