Kdo mě znáte, víte, že já sladká hlavní jídla úplně nemusím, stačí mi jen v jednotkách kusů za rok. Super ale je, že všechna tahle naše sladká česká jídla se dají v menším množství servírovat jako dezert a to já zase ráda. U buchtiček se šodó tomu není jinak. Je to vlastně snad asi poprvé, kdy jsem je připravovala už od základu až po domácí krém. Recept vyjde asi na 4-5 hlavních porcí, ale co se týče krému, tam záleží, jaké množství máte rádi. My hodně...
4-5 porcí
buchtičky
- 20g droždí
- 4 lžíce cukru
- 150ml mléka
- 270g hladké mouky
- 1 velké vejce
- citronová kůra
- 3 lžíce rozpuštěného másla + na pomazání
krém
- 3/4l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 4 lžíce cukru
- 4 žloutky
- vanilkový extrakt
- 3 lžíce rumu
- Nejprve připravím kvásek. Do cca 1dcl mléka přidám část cukru a droždí, promíchám a nechám 15 minut vzejít.
- Do větší mísy nasypu mouku, přidám zbytek mléka a cukru, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. nakonec přiliju kvásek a hnětu alespoň deset minut, aby bylo těsto hezky pružné a hladké.
- Mísu přikryju utěrkou a nechám hodinu na teplém místě zdvojnásobit objem.
- Z těsta potom odkrajuju malé ranečky, které rozložím těsně vedle sebe do zapékací mísy vymazané máslem nebo malých mističek.
- Buchtičky nechám ještě asi 15 minut dokynout, pomažu je máslem a peču dozlatova v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut.
- Na krém promíchám v rendlíku všechny suroviny a za stálého šlehání přivedu k varu. Hotový krém odstavím z plotny a při chladnutí chodím občas promíchávat, aby se navrchu nevytvořil škraloup.
- Buchtičky podávám s krémem a čerstvým ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)