S originálním valašským frgálem jsem se setkala kdysi dávno, když jsme trávili nějaký čas přímo na Valašsku. A musím říct, že mě okouzlil hned. Velký koláč s bohatou náplní, tenkým těstem a úsporným okrajem, to je přesně podle mého, protože popravdě kdo by měl rád na koláči široké okraje a skromnou náplň? Došlo k tomu až nedávno, že jsem ho zkusila upéct sama a výsledek mě potěšil, byl to totiž ten vláčný, máslem a rumem vonící koláč, který si pamatuju. No a vy si ho teď díky tomu můžete upéct taky, mám pro vás totiž recept. Tradičně se koláče plní tvarohovou, makovou nebo hruškovou náplní, já jsem připravila jeden s tvarohem a druhý s marmeládou, tak snad vám bude i tahle varianta chutnat.
2 koláče
těsto
- 120ml mléka
- 20g droždí
- 40g moučkového cukru
- 250g hladké mouky
- 1 vejce
- 90g změklého másla
náplně
- 250g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- vanilkový extrakt
- 200g (meruňkové) marmelády
drobenka
- 30g cukru krupice
- 30g změklého másla
- 30g hrubé mouky
dohotovení
- vejce, máslo, moučkový cukr a rum
- Do misky naliju vlažné mléko, droždí a cukr a nechám cca 20 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy prosiju mouku, přidám vejce, máslo a kvásek a uhnětu hladké těsto. Misku přikryju utěrkou a nechám na teplém místě vykynout asi hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělím na dva díly a na pomoučené ploše rozválím na kruhy o průměru asi 30 centimetrů, které přendám na plech vyložený pečícím papírem.
- Na jeden koláč přidám co nejvíce do krajů tvarohovou náplň, na kterou promíchám tvaroh, vejce, cukr a vanilkový extrakt. Na druhý pak přidám meruňkovou marmeládu.
- Na drobenku promnu mezi prsty cukr, máslo a mouku a drobenkou posypu oba koláče.
- Kraje těsta potřu rozšlehaným vejcem a peču v troubě předehřáté na 200°C dozlatova asi 15-20 minut.
- Zchladlý koláč potom ještě na závěr pokapu směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)