Miluju tyhle jižní druhy pečiva s olivami, které se dají koupit v obchodě. Jejich základ je těsto podobné tomu na foccaciu nebo pizzu, uvnitř jsou zamíchané celé olivy a zkusit připravit si je doma není vlastně žádná věda. Po upečení šneky můžete jíst jen tak nebo je naplnit jednoduchými surovinami, třeba mozzarellou a rajčaty a máte svačinu, která vás zanese někam do středomoří.
cca 6-8ks
- 1a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- balíček sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje + na pomazání
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 3/4 hrnku zelených oliv
- hrubá sůl
- Do mísy nasypu hladkou mouku spolu s cukrem, solí a sušeným droždím.
- Přidám olivový olej a vodu a uhnětu hladké lehce lepivé těsto.
- Do těsta přidám celé olivy a prohnětu, aby se olivy rozprostřely v těstě pokud možno rovnoměrně.
- Mísu přikryju utěrkou a nechám na teplém místě vykynout asi hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- Těsto přendám na pomoučenou plochu a rozdělím na šest větších nebo osm menších kusů.
- Z každého kusu vytvořím nudli o délce asi 30cm a zaroluji ji do šneka.
- Všechny šneky přesunu na plech vyložený pečícím papírem a nechám dokynout pod utěrkou ještě asi 30-45 minut.
- Nakynuté šneky pokapu olejem, posypu hrubou solí a dám péct do trouby předehřáté na 200°C dozlatova na 15-20 minut.
Naprosto famózní recept, sklidila jsem s ním úspěch, jsou mnohem lepší než ty z obchodu :)
OdpovědětVymazatTak to je paráda, děkuju :) Taky musím zase udělat
Vymazat