25. března 2022

Šneky s olivami



Miluju tyhle jižní druhy pečiva s olivami, které se dají koupit v obchodě. Jejich základ je těsto podobné tomu na foccaciu nebo pizzu, uvnitř jsou zamíchané celé olivy a zkusit připravit si je doma není vlastně žádná věda. Po upečení šneky můžete jíst jen tak nebo je naplnit jednoduchými surovinami, třeba mozzarellou a rajčaty a máte svačinu, která vás zanese někam do středomoří. 



cca 6-8ks

  • 1a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje + na pomazání
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 3/4 hrnku zelených oliv
  • hrubá sůl

  1. Do mísy nasypu hladkou mouku spolu s cukrem, solí a sušeným droždím.
  2. Přidám olivový olej a vodu a uhnětu hladké lehce lepivé těsto.
  3. Do těsta přidám celé olivy a prohnětu, aby se olivy rozprostřely v těstě pokud možno rovnoměrně.
  4. Mísu přikryju utěrkou a nechám na teplém místě vykynout asi hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
  5. Těsto přendám na pomoučenou plochu a rozdělím na šest větších nebo osm menších kusů. 
  6. Z každého kusu vytvořím nudli o délce asi 30cm a zaroluji ji do šneka.
  7. Všechny šneky přesunu na plech vyložený pečícím papírem a nechám dokynout pod utěrkou ještě asi 30-45 minut.
  8. Nakynuté šneky pokapu olejem, posypu hrubou solí a dám péct do trouby předehřáté na 200°C dozlatova na 15-20 minut.


2 komentáře:

  1. Naprosto famózní recept, sklidila jsem s ním úspěch, jsou mnohem lepší než ty z obchodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda, děkuju :) Taky musím zase udělat

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)