7. března 2022

Rýžový salát s mrkví



Salát, to nemusí být jen a jen zelenina a listí. Když zeleninu propojíte s kvalitním zdrojem sacharidů a přidáte bílkoviny v podobě sýra, vznikne kompletní jídlo bohaté jak na všechny živiny, tak i plné chutí. Každý dobrý salát ale dělá kvalitně dochucená zálivka, v tomto případě složená zejména z Bzeneckého vinného octa, čerstvého zázvoru a medu. Salát z celozrnné rýže se strouhanou mrkví můžete připravit jako přílohu, ale sám o sobě zastane i hlavní jídlo. Jestli si ho dáte doma nebo zabalíte do krabičky na cesty nebo do práce, to už nechám na vás. Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy.



2 porce

  • 200g mrkve
  • 300g vařené celozrnné rýže
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 50g balkánského sýra
  • hladkolistá petržel

zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného Bzeneckého octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř

  1. Mrkev očistím a na struhadle nastrouhám nahrubo.
  2. Do mísy nasypu mrkev, celozrnnou rýži a rozinky.
  3. Vlašské ořechy krátce nasucho opražím na pánvi a nasekám nahrubo.
  4. Ořechy spolu s kousky balkánu a nasekanou petrželí přidám k ostatním surovinám.
  5. Všechny suroviny na zálivku dám do malé misky a společně prošlehám, aby vznikla emulze.
  6. Hotovou zálivku naliju na salát, vše promíchám a servíruji.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)