Salát, to nemusí být jen a jen zelenina a listí. Když zeleninu propojíte s kvalitním zdrojem sacharidů a přidáte bílkoviny v podobě sýra, vznikne kompletní jídlo bohaté jak na všechny živiny, tak i plné chutí. Každý dobrý salát ale dělá kvalitně dochucená zálivka, v tomto případě složená zejména z Bzeneckého vinného octa, čerstvého zázvoru a medu. Salát z celozrnné rýže se strouhanou mrkví můžete připravit jako přílohu, ale sám o sobě zastane i hlavní jídlo. Jestli si ho dáte doma nebo zabalíte do krabičky na cesty nebo do práce, to už nechám na vás. Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckými octy.
2 porce
- 200g mrkve
- 300g vařené celozrnné rýže
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 50g balkánského sýra
- hladkolistá petržel
zálivka
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného Bzeneckého octa
- 2 lžíce medu
- 1 lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
- Mrkev očistím a na struhadle nastrouhám nahrubo.
- Do mísy nasypu mrkev, celozrnnou rýži a rozinky.
- Vlašské ořechy krátce nasucho opražím na pánvi a nasekám nahrubo.
- Ořechy spolu s kousky balkánu a nasekanou petrželí přidám k ostatním surovinám.
- Všechny suroviny na zálivku dám do malé misky a společně prošlehám, aby vznikla emulze.
- Hotovou zálivku naliju na salát, vše promíchám a servíruji.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)