Upéct šťavnaté chutné kuře s křupavou kůrkou není vždy úplně nejjednodušší disciplína. Nejčastěji doma dělám kuře na citronech s nádivkou, které je výborné, ale není to tak dávno, kdy jsem se začala poohlížet ještě po dalším receptu, který budu dělat stejně ráda. No, nakonec jsem ho našla, přizpůsobila ho svým chutím a zajetým postupům a můžu vám směle prezentovat tohle kuře v podmáslí. Marinuje se v něm už den předem a díky podmáslí zůstane kuře krásně šťavnaté, i když ho upečete dozlatova. Navrch můžete použít oblíbené koření, já jsem zkusila přidat klasické bazalkové pesto a fakt mňam! Víc říkat není třeba, jdeme na recept.
kuře
- 2dcl podmáslí
- lžička sušené bazalky
- lžíce pesta (+ lžička před pečením)
- stroužek česneku
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- kuře (asi 2kg)
- brambory
- palice česneku
- Prvně připravím marinádu, promíchám podmáslí s bazalkou, pestem a najemno nasekaným česnekem.
- Podle chuti přidám sůl a pepř a kuře v marinádě rovnoměrně obalím. Nakonec kuře umístím vrchní částí (tedy prsy) do marinády dolů a nechám v lednici přes noc naložené.
- Druhý den vyndám kuře z marinády, kterou z něj trochu očistím. Ve zbylé marinádě promíchám nakrájené brambory a nasypu je i s tekutinou naspod pekáče.
- Na brambory položím kuře, které lehce potřu lžičkou pesta, osolím, do pekáče přidám ještě rozkrojenou palici česneku a pekáč podliju cca 1dcl vody.
- Pekáč přikryju poklicí a peču na 190°C asi hodinu, potom víko odklopím, a dopékám dozlatova dalších asi 40 minut.
lepší recept je ten, z 1/2l úpdmáslí a jen 3 lisovbané česneky.....
OdpovědětVymazatKaždý má svůj oblíbený :)
Vymazat