Tenhle koláč asi někteří z vás budete znát, protože v českých domácnostech vcelku pevně zakotvil a já se nedivím proč. Buchta na plech, která se peče s pudinkem a na závěr přidá zakysaná smetana, takže máte hned tři vrstvy, které dohromady tvoří koláč jako peříčko, který je navíc krásně krémový. No, co k tomu říct víc? Možná jen, že ho prostě musíte zkusit!
forma 25x35cm
- 200g polohrubé mouky
- 150g cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 litr mléka
- 40g cukru
- 3 vanilkové pudinky
- 500g zakysané smetany
- cukr a skořice na posypání
- Do mísy nasypu mouku, cukr a sodu, vyklepnu vejce a naliju mléko a olej.
- Ze surovin umíchám hladké polotekuté těsto, které naliju na plech vyložený pečícím papírem. Těsto uhladím až do krajů.
- Z mléka, cukru a vanilkových pudinků uvařím hustý pudink dle návodu na obalu.
- Ještě horký pudink dám po lžících na neupečené těsto a opět uhladím.
- Koláč dám péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 25 minut dozlatova.
- Na upečenou a ještě horkou buchtu namažu rovnoměrnou vrstvu zakysané smetany a navrch posypu vrstvičkou cukru a skořice. Buchtu nechám vychladnout a před podáváním nakonec ještě vychladit v lednici.
To je nádhera. Úplně jsem zapomněla, že jsem jej také dělávala :)
OdpovědětVymazatDěkuju :) určitě stojí za to se do něj pustit znova...
Vymazat