Skopové nebo jehněčí maso je stále ještě pro mnoho lidí složitou surovinou zejména díky specifické chuti. Pokud vám skopové příliš nevoní, zkuste nejprve nějaký libovější kus jehněčího, protože čím mladší a libovější maso, tím i jemnější chuť. Já osobně jehněčí miluju a taky ho ráda připravuju, je to rozhodně zpestření jídelníčku, o které se doma nechceme připravit. K jaru jehněčí neodmyslitelně patří, tak by bylo dobré připravit i nějaký dobrý recept. Jehněčí hřebínek, tedy část hřbetu jsem zkombinovala s bylinkovo-česnekovou krustou, kterou doplňuje omáčka z čerstvých bylinek, a výsledek se, myslím, opravdu povedl. Je to prostě jaro na talíři, co říkáte?
U jehněčího masa je obzvlášť důležité dbát na kvalitu, já jsem tento recept připravovala z masa od „Krušnohorského farmáře“. Je to e-shop, na kterém najdete kvalitní farmářské produkty z Krušných hor od vynikajících sýrů a dalších výrobků z kravského, ovčího a kozího mléka, přes uzeniny až po vyzrálé hovězí steaky, a další druhy masa, mezi kterými nechybí právě jehněčí. Obchod funguje s dodáním pro Prahu a okolí, takže zpřístupňuje lokální farmáře a producenty širšímu okruhu zákazníků, pro které je důležitá kvalita surovin a zejména udržitelnost. Mě je tahle ústřední myšlenka Krušnohorského farmáře velmi blízká a jsem ráda, že jsem mohla jejich vynikající produkty vyzkoušet. Vy se navíc brzy budete moci těšit ještě na další recepty s jejich produkty.
2 porce
bylinková krusta
- 50g staršího světlého pečiva
- hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka, rozmarýn)
- menší stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
hřebínek
- jehněčí hřbet
- olivový olej
- sůl a pepř
omáčka
- svazek hladkolisté petržele
- 0,5dcl oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
+ opečené brambory k servírování
- Na bylinkovou krustu nakrájím pečivo na menší kousky a společně s nahrubo nasekanými bylinkami a česnekem vložím do sekáčku.
- Vše rozsekám najemno, do směsi přidám olej, trochu soli a pepře a promíchám.
- Z jehněčího hřbetu ostrým filetovacím nožem z jedné strany seříznu maso a z druhé v napojení oddělím žebra tak, že vznikne hřebínek, tedy několik jehněčích kotletek pohromadě. Z jednoho hřbetu budou dva hřebínky, tedy dvě porce (pokud budete mít již hotový hřebínek, tahle část práce vám odpadne).
- Hřebínek se všech stran osolím, přidám pepř a na oleji opeču ze všech stran dozlatova.
- Opečený hřebínek přesunu na pekáč a peču v troubě předehřáté na 180°C 10 minut.
- Potom pekáč vyndám, na hřebínek svrchu přimáčknu bylinkovou strouhanku a vložím do trouby dopéct ještě na 5-10 minut dozlatova.
- Když se maso peče, připravím omáčku, do hlubokého mixéru přidám nahrubo nasekanou hladkolistou petržel, olej, citronovou šťávu a promixuju dohladka. Na závěr dochutím špetkou soli a pepře.
- Hotový hřebínek nakrájím podél žebírek na jednotlivé kotletky, které podávám s opečeným bramborem a bylinkovou omáčkou.
Recept vznikl ve spolupráci s „Krušnohorským farmářem“.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)