Máme tady období masopustu, tedy období, pro které jsou typické zabijačky a další tradiční oslavy, které se točí okolo jídla. Kromě masových pokrmů se často připravují právě třeba koblihy, které jsem letos vyzkoušela i já. Ve starém sešitu s recepty po prababičce jsem našla postup právě i na koblihy, ze kterého jsem vyšla. Z uvedeného množství v receptu vám (dle velikosti) vyjde zhruba 15 koblih, které jsou schopné pojmout poměrně hodně náplně. Krém vám tedy vystačí k naplnění asi poloviny z nich, druhou půlku naplňte nejlépe marmeládou, případně si připravte krému víc.
cca 15ks
- 180ml vlažného mléka
- 20g droždí
- 30g másla
- 25g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 300g hladké mouky
- olej na smažení
- skořice a cukr na obalení
na krém
- 2dcl plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu
- vanilkový extrakt
- V polovině mléka rozmíchám droždí a špetku cukru. Nechám asi 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy dám změklé máslo spolu s cukrem a žloutky a ušlehám dohladka.
- Poté přidám rum, mouku, zbytek mléka a vzešlý kvásek a uhnětu hladké těsto. To trvá tak 5-10 minut.
- Mísu přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi hodinu.
- Mezitím si připravím krém, na který společně prošlehám mléko, žloutky, mouku, cukr, rum a vanilkový extrakt a za stálého šlehání pomalu přivedu k varu, až směs zhoustne a vznikne hladký krém.
- Hotový krém odložím stranou a nechám zchladnout, během chladnutí občas promíchám, aby se na povrchu netvořil škraloup.
- Vykynuté těsto na koblihy přendám na pomoučenou plochu a opatrně vyválím na tloušťku asi 2cm. Z těsta vykrájím kolečka o průměru asi 7cm a nechám je ještě cca 20 minut dokynout.
- Koblihy pak smažím ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova, první by se měla smažit strana, která byla při kynutí nahoru. Olej by neměl být rozpálený úplně na maximum, lépe je smažit koblihy pozvolna, aby se nafoukly a zezlátly.
- Ještě horké koblihy obalím ve směsi cukru a skořice a jakmile zchladnou, naplním je krémem nebo marmeládou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)