Kdo by neznal fish and chips, tradiční anglické jídlo, které bývá smažené v oleji a servírované v listu včerejších novin. Já jsem se pokusila tuhle smaženou pochoutku trochu odlehčit a obojí, tedy jak rybu, tak i hranolky jsem pekla v troubě, konkrétně v parní troubě z kolekce W11 v rámci spolupráce s Whirlpool. Protože trouba díky technologii SteamSense+ inteligentně kombinuje páru při pečení s horkým vzduchem, upeče se treska tak, že vevnitř je krásně šťavnatá a strouhanka na jejím povrchu křupavá a dozlatova pečená. Při pečení jsem použila jen minimum tuku a výsledek mě skutečně překvapil, určitě jsem ji nedělala naposledy. Věřím, že tohle bude hit i mezi dětmi a na rybí prsty můžete zapomenout.
4 porce
- 600g filetu z tresky
- 1 vejce
- 1 lžíce dijonské hořčice
- kůra z poloviny citronu
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- panko strouhanka
- 3/4kg brambor
- olej
- sůl a pepř
- Nejprve si připravím hranolky. Brambory nakrájím na delší hranolky, pod tekoucí vodou opláchnu a v utěrce osuším.
- Hranolky zakápnu cca dvěma lžícemi oleje, promíchám a rozložím na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu zapnu na program „Horký vzduch + pára“ se střední úrovní páry na 200°C, vložím do ní hranolky a peču cca 20 minut.
- Mezitím si připravím rybu, tresku nakrájím na jednotlivé proužky, které osolím a opepřím ze všech stran.
- Připravím si obalovací směs, na kterou promíchám vejce, dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůru, a sušený česnek.
- Proužky ryby nejprve obalím v mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec v panko strouhance.
- Rybu potom rozložím na pečící rošt, lehce zakápnu olejem a vložím do trouby nad plech s hranolkami.
- Tresku peču společně s hranolkami ještě dalších 20 minut dozlatova.
- Servíruji s hráškem, který jen rozmrazím a vidličkou rozmačkám nahrubo, tatarkou a klínkem citronu na zakápnutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)