9. února 2022

Baskický cheesecake s omáčkou z červeného vína



Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Jeho příprava není náročná, je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a chuti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť. Je to prostě ideální dezert na Valentýna, obzvlášť když jej ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína. Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool v parní troubě z kolekce W11, při pečení jsem tak mohla využít program Steamsense+, který při pečení s horkým vzduchem kombinuje ještě páru. Ta docílí rovnoměrně propečeného cheesecaku, který nepopraská a ani se nikde příliš nevyboulí. Výsledek tak bude dokonalý.



forma 20cm

  • 600g krémového sýra
  • 180g cukru
  • 4 vejce
  • 250ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • 20g hladké mouky

omáčka

  • 1dcl červeného vína
  • 70g cukru
  • pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
  • 200g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • čerstvé ovoce k podávání

  1. Do mísy dám krémový sýr, přidám cukr a vejce a společně prošlehám.
  2. Do krému dále zašlehám smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
  3. Formu o průměru 20cm vyložím dvěma vrstvami pečícího papíru a vliju do ní krém.
  4. Troubu nastavím na funkci „Horký vzduch a pára“, vysokou úroveň páry a teplotu 180°C a peču hodinu nebo do té doby, kdy je povrch jen lehce třaslavý a zlatavý na povrchu.
  5. Hotový cheesecake nechám vychladnout a potom vychladím ještě v lednici.
  6. Na omáčku naliju do hrnce víno, přidám cukr a pomerančovou kůru. Přisypu ovoce a pozvolna dusím pod pokličkou asi 15 minut.
  7. Omáčku potom rozmixuju nebo propasíruju, podle potřeby vmíchám škrob, krátce povařím do zhoustnutí a odstavím z plotny.
  8. Cheesecake podávám vychlazený, s čerstvým ovocem a omáčkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)