Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Jeho příprava není náročná, je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a chuti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť. Je to prostě ideální dezert na Valentýna, obzvlášť když jej ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína. Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool v parní troubě z kolekce W11, při pečení jsem tak mohla využít program Steamsense+, který při pečení s horkým vzduchem kombinuje ještě páru. Ta docílí rovnoměrně propečeného cheesecaku, který nepopraská a ani se nikde příliš nevyboulí. Výsledek tak bude dokonalý.
forma 20cm
- 600g krémového sýra
- 180g cukru
- 4 vejce
- 250ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 20g hladké mouky
omáčka
- 1dcl červeného vína
- 70g cukru
- pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
- 200g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- čerstvé ovoce k podávání
- Do mísy dám krémový sýr, přidám cukr a vejce a společně prošlehám.
- Do krému dále zašlehám smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
- Formu o průměru 20cm vyložím dvěma vrstvami pečícího papíru a vliju do ní krém.
- Troubu nastavím na funkci „Horký vzduch a pára“, vysokou úroveň páry a teplotu 180°C a peču hodinu nebo do té doby, kdy je povrch jen lehce třaslavý a zlatavý na povrchu.
- Hotový cheesecake nechám vychladnout a potom vychladím ještě v lednici.
- Na omáčku naliju do hrnce víno, přidám cukr a pomerančovou kůru. Přisypu ovoce a pozvolna dusím pod pokličkou asi 15 minut.
- Omáčku potom rozmixuju nebo propasíruju, podle potřeby vmíchám škrob, krátce povařím do zhoustnutí a odstavím z plotny.
- Cheesecake podávám vychlazený, s čerstvým ovocem a omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)