Trhané maso je vždycky hitem na všech našich oslavách a party, takže jsem se rozhodla ho připravit i jako silvestrovské pohoštění. Výhodou tohoto pokrmu je, že vlastně maso naložíte do marinády, dáte péct a trouba už se postará o všechno ostatní. Pečením masa v troubě za použití páry v kombinaci s horkým vzduchem dosáhnete měkkého a zároveň šťavnatého masa, i když se peče větší kus vcelku. Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool v parní troubě W11I OP1 4S2 H, kde jsem pro pečení použila funkci SteamSense+, která přesně tohle umí. Nakonec jen stačí upečené a rozpadající se maso vyndat, natrhat na vlákna a servírovat v podobě minisendvičů. Letos jsem zkoušela kubánskou verzi, která voní po koření a citrusech, chuť mě moc mile překvapila, takže recept směle předávám dál.
Suroviny
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného oregana
- šťáva z většího pomeranče
- šťáva z 1 limetky
- kůra z poloviny pomeranče a celé limetky
- sůl
- lžíce olivového oleje
- 1kg vepřové krkovice vcelku
- Do misky nejprve připravím marinádu. Na tu promíchám římský kmín, najemno nasekaný česnek, oregano, pomerančovou a limetkovou šťávu, olivový olej a trochu soli.
- Do marinády přidám najemno nastrouhanou pomerančovou a limetkovou kůru.
- Krkovici očistím, ze všech stran ji v marinádě vykoupu a maso i s marinádou přendám do zapékací misky.
- Troubu zapnu na program „Pára + horký vzduch“ se střední úrovní páry na 180 °C a peču asi 4 hodiny, až se maso rozpadá. Po dvou hodinách pečení ještě maso otočím, aby se ve šťávě peklo ze všech stran.
- Hotové maso vidličkou natrhám na vlákna, promíchám se zbytkem vypečené šťávy a marinády a podávám v sendviči s majonézou, nakládanou červenou cibulkou a čerstvým koriandrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)