25. října 2021

Panna cotta jako koláč s ovocem



Poslední dobou trochu nestíhám dávat na blog všechny recepty, které připravuju, ale tenhle tady určitě má svoje místo. Já sama nejsem úplně příznivec těžkých dortů a koláčů, mám raději lehčí chutě a texturu. Tenhle koláč je přesně v takovém duchu, spodek tvoří sušenková vrstva, na které je jemné smetanové želé (tak, jak se dělá italská panna cotta), které doplňuje ovoce. Já jsem použila broskve a ostružiny, ale myslím, že skvělý bude koláč s jakýmkoliv ovocem, které je lehce nakyslé, takže třeba i blumy, maliny, určitě i ovocný rozvar z mraženého ovoce a tak podobně...



forma 27cm

  • 200g máslových sušenek
  • 50g másla
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 250ml bílého jogurtu
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 20g práškové želatiny
  • broskve a ostružiny
  • pistácie a máta na ozdobu

  1. Sušenky podrtím v sekáčku najemno a přidám k nim rozpuštěné máslo, dobře promíchám.
  2. Sušenkovou směs vtlačím rovnoměrně do koláčové formy (doporučuju s odnímatelným dnem) a nechám zatuhnout.
  3. Do rendlíku naliju smetanu, přidám jogurt, cukr a želatinu a pomalu zahřívám, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  4. Smetanovou směs pak naliju na sušenky a dám do lednice zatuhnout.
  5. Mezitím si nakrájím broskve na plátky a před podáváním jimi a ostružinami hotový koláč dozdobím. (Pro lepší dojem je ještě vhodné broskve lehce potřít nějakým sirupem - pomaleji osychají)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)