Poslední dobou trochu nestíhám dávat na blog všechny recepty, které připravuju, ale tenhle tady určitě má svoje místo. Já sama nejsem úplně příznivec těžkých dortů a koláčů, mám raději lehčí chutě a texturu. Tenhle koláč je přesně v takovém duchu, spodek tvoří sušenková vrstva, na které je jemné smetanové želé (tak, jak se dělá italská panna cotta), které doplňuje ovoce. Já jsem použila broskve a ostružiny, ale myslím, že skvělý bude koláč s jakýmkoliv ovocem, které je lehce nakyslé, takže třeba i blumy, maliny, určitě i ovocný rozvar z mraženého ovoce a tak podobně...
forma 27cm
- 200g máslových sušenek
- 50g másla
- 250ml smetany ke šlehání
- 250ml bílého jogurtu
- 4 lžíce cukru krupice
- 20g práškové želatiny
- broskve a ostružiny
- pistácie a máta na ozdobu
- Sušenky podrtím v sekáčku najemno a přidám k nim rozpuštěné máslo, dobře promíchám.
- Sušenkovou směs vtlačím rovnoměrně do koláčové formy (doporučuju s odnímatelným dnem) a nechám zatuhnout.
- Do rendlíku naliju smetanu, přidám jogurt, cukr a želatinu a pomalu zahřívám, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Smetanovou směs pak naliju na sušenky a dám do lednice zatuhnout.
- Mezitím si nakrájím broskve na plátky a před podáváním jimi a ostružinami hotový koláč dozdobím. (Pro lepší dojem je ještě vhodné broskve lehce potřít nějakým sirupem - pomaleji osychají)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)