3. září 2021

Větrníkový dort



Milujete větrníky? Já teda ano a jednou za čas si ho moc ráda dám. A co kdyby byl větrník velký jako dort? Tahle představa se mi moc líbila, no a protože mamka měla právě narozeniny, byla i výborná příležitost jej vyzkoušet. Nebudu tvrdit, že se vše povedlo hned napoprvé, ale výsledek dopadl celkem obstojně. Odpalovaného těsta se určitě nebojte, stačí dodržet několik důležitých kroků a povede se vám.


dort/cca 6 porcí
těsto
  • 160ml vody
  • 60ml oleje
  • 120g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 300ml mléka
  • 2 lžíce karamelového Salka
  • 1 lžíce cukru
  • 100g másla
šlehačka
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
poleva
  • 2 lžíce karamelového Salka
  • 3 lžíce mléka
 jahody
  1. Na odpalované těsto naliju do hrnce vodu spolu s olejem a přivedu je k varu.
  2. Potom naráz vsypu mouku se solí a vařečkou míchám na mírném ohni do té doby, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
  3. Těsto nechám vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj zašlehám jedno vejce po druhém, tedy vždy, když se vejce úplně spojí s těstem, přidám teprve další.
  4. Těsto potom pomocí cukrářského sáčku a zdobicí špičky nastříkám v několika vrstvách na plech s pečicím papírem do kruhu o průměru cca 12cm do takové kupičky.
  5. Troubu si předehřeju na 200°C, těsto postříkám jemně vodou a dám ho péct asi na 40 minut dozlatova. A tady pozor, troubu během pečení neotvírejte, těsto se nafoukne do šířky i výšky a spadlo by.
  6. Na krém promíchám mléko s vanilkovým pudinkem, Salkem a cukrem a pozvolna přivedu za stálého míchání k varu. Když pudink zhoustne, odstavím ho z plotny a nechám vychladnout.
  7. Do pudinku potom zašlehám máslo pokojové teploty, aby vznikl hladký krém.
  8. Smetanu ušlehám společně s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky.
  9. Vychladlý korpus proříznu a na dno navrstvím karamelovo-pudinkový krém. Na něj přidám šlehačku a navrch potom poloviny jahod. Navrch přiložím druhou část korpusu.
  10. Na polevu na plotně rozpustím za stálého míchání Salko s mlékem. Když poleva trochu zchladne, naliju ji a pomocí mašlovačky rozetřu navrch dortu.
  11. Dort nechám nakonec vychladit v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)