U nás jdou marmelády hlavně na palačinky, lívance a vafle, ale tuhle si dokážu představit i jako základ na horký nebo ledový čaj. Když jsem ji minulý týden vařila, vonělo to u nás jako o Vánocích, přesně jako vánoční svíčka. Tahle marmeláda je totiž ovoněná vánočním kořením, je s červeným vínem a jako základ jsem použila špendlíky, které nám rostou na zahradě. Ty volně rostou všude možně, tak stačí jen nasbírat, můžete se pustit do díla a na konec roku máte vystaráno.
10-12 menších skleniček
- 2kg špendlíků, mirabelek
- 1 pomeranč (bio)
- 1dcl červeného vína
- 2 hvězdičky badyánu
- 6 hřebíčků
- svitek skořice
- 1kg cukru
- 2 lžičky pektinu
- Do hrnce dám omyté špendlíky, na kusy nakrájený pomeranč i s kůrou a červené víno.
- K ovoci přidám badyán, hřebíček a skořici a vařím doměkka pod pokličkou asi 1/2 hodiny.
- Rozvařené ovoce potom přes cedník propasíruju od pecek a koření a vrátím do hrnce.
- Cukr promíchám s pektinem, nasypu do ovocné šťávy a nechám chvilku provařit do zhoustnutí.
- Ještě horkou marmeládu naliju do vymytých sklenic, zavíčkuju a otočím dnem vzhůru.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)