Jak přijdou borůvky do sezóny, začnu toužit po koláčích. Hezky kynutých, s vrstvou měkkého tvarohu, borůvkami a drobenkou navrch. Je koneckonců jedno, jestli je to klasický velký koláč ve formě nebo tyhle koláčky, ale ty menší jsou rozhodně roztomilejší. Navíc má každý hezky tu svou porci a to je fajn! Tak si je se mnou zkuste udělat.
12 koláčů
těsto
- 20g cukru krupice
- 125ml mléka
- 1/2 droždí
- 300g hladké mouky
- 70g rozpuštěného másla
- 1 vejce
náplň
- 250 tvarohu ve vaničce
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce škrobu
- hrst borůvek
drobenka
- 50g hrubé mouky
- 25g cukru krupice
- 25g másla
navíc
- vejce
- rum a máslo
- Nejprve si připravím kvásek na těsto. Do vlažného mléka přidám cukr a rozdrobím droždí, nechám asi 15 minut vzejít.
- Do mísy nasypu hladkou mouku, přidám rozpuštěné máslo, vejce a hotový kvásek. Vypracuju hladké těsto, které nechám asi 45 minut kynout.
- Mezitím připravím tvarohovou náplň, na kterou prošlehám tvaroh s cukrem a škrobem.
- Na drobenku potom prsty promnu mouku, cukr a máslo pokojové teploty.
- Vykynuté těsto rozdělím na 12 stejných kousků a pomoučenýma rukama z nich vytvořím placičky se zvýšeným okrajem o průměru asi 10cm. Ty potom kladu na dva plechy, aby okolo sebe měly dost místa, protože při pečení ještě nabydou.
- Kraje potřu vejcem a na každý koláč rozprostřu tvarohovou náplň. Na ní nasypu borůvky a drobenku.
- Koláče peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 35 minut, po vytažení z trouby ještě kraje potřu směsí rozpuštěného másla a rumu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)