2. srpna 2021

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou

Jak přijdou borůvky do sezóny, začnu toužit po koláčích. Hezky kynutých, s vrstvou měkkého tvarohu, borůvkami a drobenkou navrch. Je koneckonců jedno, jestli je to klasický velký koláč ve formě nebo tyhle koláčky, ale ty menší jsou rozhodně roztomilejší. Navíc má každý hezky tu svou porci a to je fajn! Tak si je se mnou zkuste udělat.



12 koláčů

těsto

  • 20g cukru krupice
  • 125ml mléka
  • 1/2 droždí
  • 300g hladké mouky
  • 70g rozpuštěného másla
  • 1 vejce

náplň

  • 250 tvarohu ve vaničce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce škrobu
  • hrst borůvek

drobenka

  • 50g hrubé mouky
  • 25g cukru krupice
  • 25g másla

navíc

  • vejce
  • rum a máslo

  1. Nejprve si připravím kvásek na těsto. Do vlažného mléka přidám cukr a rozdrobím droždí, nechám asi 15 minut vzejít.
  2. Do mísy nasypu hladkou mouku, přidám rozpuštěné máslo, vejce a hotový kvásek. Vypracuju hladké těsto, které nechám asi 45 minut kynout.
  3. Mezitím připravím tvarohovou náplň, na kterou prošlehám tvaroh s cukrem a škrobem.
  4. Na drobenku potom prsty promnu mouku, cukr a máslo pokojové teploty.
  5. Vykynuté těsto rozdělím na 12 stejných kousků a pomoučenýma rukama z nich vytvořím placičky se zvýšeným okrajem o průměru asi 10cm. Ty potom kladu na dva plechy, aby okolo sebe měly dost místa, protože při pečení ještě nabydou.
  6. Kraje potřu vejcem a na každý koláč rozprostřu tvarohovou náplň. Na ní nasypu borůvky a drobenku.
  7. Koláče peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 35 minut, po vytažení z trouby ještě kraje potřu směsí rozpuštěného másla a rumu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)