Někdy k ozvláštnění stačí málo, jako třeba v případě tohoto koláče. Jinak by to byl víceméně klasický podmáslový koláč, jenže tento se peče obráceně. Rebarbora se tedy společně s cukrem naskládá na dno, na ní teprve těsto a díky tomu spodek krásně zkaramelizuje, zatímco vršek zůstane pěkně vláčný. Jen ho nezapomeňte po upečení zase obrátit, abyste mohli potěšit i to oko...
forma 24cm
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 vejce
- cca 1/2kg rebarbory
- 3 lžíce cukru
- Na těsto nasypu do mísy mouku, cukr a jedlou sodu.
- K sypkým surovinám přidám olej, podmáslí a vejce a společně promíchám, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
- Rebarboru očistím a nakrájím na různé velké špalíky, které promíchám s cukrem.
- Formu vyložím pečícím papírem a rebarboru rozložím na dno formy.
- Na rebarboru naliju těsto, uhladím a peču v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut dozlatova.
- Hotový koláč nechám vychladnout a nakonec obrátím dnem vzhůru.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)