Obě naše děti mají v červnu narozeniny, takže tenhle měsíc je zcela jasně ve znamení slavení. Pro Pepinu, které byly už čtyři (!) roky, jsem připravila tohohle malinového naháče. Korpus je vláčný citronový s podmáslím, jsou v něm přidané maliny a na krém jsem použila tvaroh a šlehačku. Za mě dopadl dobře, tak kdybyste ho náhodou chtěli někdy zkusit, tady máte recept.
forma 20cm
korpus
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička jedlé sody
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí
- hrst mražených nebo čerstvých malin
omáčka
- hrst mražených nebo čerstvých malin
- 3 lžíce cukru
krém
- 500ml smetany ke šlehání
- 5 lžic moučkového cukru
- 250g tučného tvarohu ve vaničce
- Na korpus nasypu do mísy mouku, cukr a jedlou sodu.
- Přidám k nim kůru i šťávu z citronu, vejce, olej a podmáslí a v robotu ušlehám hladké polotekuté těsto.
- Formu vyložím pečícím papírem, těsto rozdělím na třetiny a jednu část naliju do formy, do těsta ve formě potom ještě zapíchám maliny.
- Každý korpus postupně peču v troubě předehřáté na 180°C 35-45 minut dozlatova. Hotové korpusy nechám vychladnout.
- Hrst malin svařím se třemi lžícemi cukru na hustou omáčku. Nechám vychladnout.
- Na krém naliju do mísy smetanu, přidám cukr a ušlehám tuhou šlehačku.
- Ke šlehačce potom po lžíci přidávám tvaroh, aby se také zašlehal a vytvořil krém.
- Hotový krém rozdělím na tři části. První korpus položím na spod formy, namažu na něj polovinu malinové omáčky, na ní přidám třetinu krému a uhladím. Na krém položím druhý korpus, namažu druhou část omáčky a navrším další třetinu krému. Dort zakončím třetím korpusem a dám do lednice přes noc zatuhnout.
- Druhý den dort vyndám z formy a pomocí dortové stěrky navrch a na strany uhladím zbytek krému. Opět nechám v lednici alespoň hodinu zatuhnout. Nakonec zdobím čerstvým ovocem a květinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)